Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.
Volledig scherm
Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. © ANP

Marcouch gedenkt 18 jaar geleden vermoorde Pim Fortuyn: ‘Hij gaf moslims een zetje omhoog’

ARNHEM - Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch deelt via een opmerkelijk bericht op Twitter dat hij denkt aan Pim Fortuyn. Het is vandaag precies 18 jaar geleden dat de Rotterdamse politicus om het leven werd gebracht op het Media Park in Hilversum. 

‘Hij gaf moslims een zetje omhoog, zijn uitdagende kritiek bracht ons in beweging’, schrijft PvdA’er Marcouch. De tekst is opvallend, omdat Fortuyn het islamitische geloof als politicus juist openlijk bekritiseerde. 

Lijst Pim Fortuyn


Met Lijst Pim Fortuyn had hij zijn eigen politieke beweging, die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 maar liefst 26 zetels behaalde. Fortuyn stond onder meer bekend om zijn ferme taalgebruik.

‘Publicaties als ‘De verweesde samenleving’ en ‘Mijn collega komt zo bij u’ deden in mijn hersens flink wat lampjes branden’, zegt Marcouch over twee boeken van Fortuyn, waarin laatstgenoemde bijvoorbeeld meer aandacht vraagt voor de westerse cultuur.

‘Ik keek mijn ogen uit naar zijn uitdagend originele optredens. Met al zijn aanstellerige rarigheden vond ik hem authentiek, hoe raar dat misschien ook klinkt; het is een heel kostbare eigenschap; misschien wel de ultieme maatstaf voor een mensenmens.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.