Marcouch volgt hoe pietenrol zich ontwikkelt bij Sintintocht Arnhem

VideoARNHEM - De Sinterklaasintocht in Arnhem moet een feest zijn waar alle Arnhemmers zich in kunnen herkennen. 

Daarom houdt burgemeester Ahmed Marcouch contact met de organisatie over de ontwikkelingen van het feest.

Marcouch liet dat gisteravond aan de gemeenteraad weten, in reactie op vragen van GroenLinks, D66 en DENK/Verenigd Arnhem. Fractievoorzitter Mark Coenders liet weten dat de partijen voelen voor roetveegpieten bij de intocht, zoals de NTR dit jaar ook doet wanneer Sinterklaas op de nationale tv wordt onthaald.  Voor gekleurde kinderen kan een zwarte piet kwetsend zijn.

Quote

Intocht Sint moet kinder­feest blijven

Ahmed Marcouch, Burgemeester Arnhem

Volgens Marcouch is de invulling van de intocht een verantwoordelijkheid van de organisatie, waar hij niet in wil treden. De burgemeester vindt wel dat moet worden geluisterd naar de maatschappelijke discussie, al vindt hij het niet netjes dat die soms over de rug van de kinderen wordt gevoerd. ,,Dat doet zeer. Het moet een kinderfeest blijven.‘’ Dat de pietenfiguur evolueert, kan hij billijken. ,,Geen enkele traditie is statisch.‘’   

Arnhemmer Rob Garritsen (l) is aanwezig in de vergadering van de gemeenteraad van Arnhem om van zijn sympathie voor de klassieke figuur van Zwarte Piet te getuigen. Anders dan door critici beweerd, is die volgens hem niuet racistisch.
Volledig scherm
Arnhemmer Rob Garritsen (l) is aanwezig in de vergadering van de gemeenteraad van Arnhem om van zijn sympathie voor de klassieke figuur van Zwarte Piet te getuigen. Anders dan door critici beweerd, is die volgens hem niuet racistisch. © Marc Pluim

Spandoek   

Daar denken Rob Garritsen, beheerder van de Facebook-pagina Arnhem Mijn Stad, en de NVU onder aanvoering van Constant Kusters anders over. Garritsen hing in de raadzaal een spandoek op met de tekst ‘Zwarte Piet is geen racisme'. Kusters deed van zich spreken met het spandoek ‘Wij schamen ons niet voor Zwarte Piet - stop de kinderfeest-haters’. 

Garritsen meent dat de figuur van Zwarte Piet Nederlands cultuurgoed is dat onaangetast moet blijven. Tegen de Gelderlander zei hij eerder: ,,Wij willen ons niet aanpassen aan vervelende gelukszoekers die onze traditie willen veranderen.”  Hij bestrijdt nu dat hij dat heeft gezegd en wil de krant niet meer te woord staan. Bij zijn vertrek uit de raadzaal  wees hij met de vinger naar Coenders.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.