Een kiezer met een beperking stemt in Stembureau 1, het Arnhemse stadhuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Een kiezer met een beperking stemt in Stembureau 1, het Arnhemse stadhuis. © Rolf Hensel

Meer dan 60 procent Arnhemse stemlokalen slecht toegankelijk voor minder validen

ARNHEM - Sinds 1 januari moeten bij verkiezingen alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. In Arnhem voldoet meer dan 62 procent van de stembureaus nog altijd niet aan de eisen van het rijk.

Van de 72 stembureaus kunnen mindervaliden er in 27 zonder problemen terecht. Terwijl ‘alle stemlokalen zo ingericht moeten zijn dat mensen met een lichamelijke beperking zoveel mogelijk hun stem zelfstandig kunnen uitbrengen’, stelt de Kieswet.

Op de lijst met stembureaus stond deze verkiezingen voor het eerst informatie over toegankelijkheid. Daaruit blijkt dat er bij 45 van de 72 plaatsen in Arnhem waar gestemd kon worden een probleem is voor mensen met een beperking. ,,Teleurstellend”, is de reactie van het APCG.

Het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten werd maandag overvallen door het overzicht, zegt beleidsmedewerker Karen Verholt. ,,We hadden verwacht dat Arnhem wel aan de eisen van de rijksoverheid zou voldoen. Die waren ruim op tijd bekend”, zegt zij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.