Meer vertrouwen in de mensheid door Airbnb

columnMet vakanties heb ik hetzelfde als met verjaardagen. Ik bezoek verjaardagen, maar vier mijn eigen verjaardag niet. Fijn dat anderen er soms even twee, drie weken niet zijn. Lekker dat het zomers rustiger is in het land. Maar zelf ga ik liever niet op vakantie.

Met een relatie ontkom je niet aan vakantie. Dit keer boekte mijn vriendin iets in Hamburg. Geen hotel, maar een appartement via Airbnb. ,,Dan zit je in een huisje van iemand anders.” Van horen zeggen kende ik het principe, maar ik stond niet te juichen.

Toilet

Mijn vriendin over Airbnb: ,,Je hebt meer voor minder en je zit tussen de locals.” Daarna refereerde ze aan een Bed & Breakfast in Maastricht, vorig jaar. Duur, klein en we durfden er geen grote boodschap te doen omdat het toilet slecht spoelde. Dat lag ons letterlijk en figuurlijk zwaar op de maag: we durfden niks van dat toilet te zeggen.

ladderzat

Volledig scherm
Columist Remco Kock © DG

Met een groepje Arnhemmers gingen we eens stappen bij een vriend in Nijmegen. We kwamen om zes uur ’s ochtends bij hem thuis. De vriend, ladderzat, was zijn sleutels kwijt of vergeten. Hij belde aan, in de deuropening verscheen een kleine Pakistaan. Over die Pakistaan zei de vriend even later: ,,Een huisgenoot via Airbnb. Dit is al de tweede keer deze week dat ik hem bezopen wakker bel: daar gaat mijn goede review.”

Vertrouwen

Mijn probleem met Airbnb: je weet niet wat en wie je treft. Het systeem berust, zowel van huurder als verhuurder, op vertrouwen. Als Arnhemmer ga ik altijd uit van het zwartste scenario en wantrouw ik de medemens. Vanwege dat wantrouwen ga ik mijn woning nooit aan vreemden verhuren. Ik denk dan toch: zouden die vreemden ons hele huis swaffelen? Die gedachte, die me niet los zou laten, zegt vast veel over mij.

Tarek

Quote

Dotan had ook positieve reviews.

In Hamburg huurden we van ene Tarek, een man die op de profielfoto een snor droeg. ,,Hoe weet je dat hij echt is? Straks staan we daar met onze koffers, vijfhonderd euro lichter en blijkt die hele Tarek niet te bestaan”, hield ik mijn vriendin voor. Ze had het over positieve  reviews, ook van landgenoten. Ik: ,,Dotan had ook positieve reviews.”

Tarek – een grote, vriendelijke Turk zonder snor maar met buikje – stond ons in een buitenwijk van Hamburg netjes op te wachten. Terwijl hij ons rondleidde in zijn appartementje, dacht ik: is dit een man die ’s nacht binnenvalt en ons met een bijl in vieren splijt? Nee, zo’n type leek hij niet.

Margarita-momentje

Tijdens de eerste nacht zette mijn vriendin in de slaapkamer ineens de bril op. Ik vroeg waarom. Ze bleek een prinses Margarita-momentje te hebben. ,,Ik dacht: zijn dat geen camera’s in het plafond? Maar het zijn gaatjes, toch…?” Ik: ,,Daar had ik ook al aan gedacht, straks zijn we te zien op een of ander Tarek-kanaal.” Mijn vriendin, met de neus op het plafond: ,,Het zijn gaatjes.”

Omdat Tarek geen Dotan blijkt, we waarschijnlijk niet op een Tarel-kanaal te zien zijn, Tarekons (nog) niet met een bijl in stukjes heeft gehakt en ik zijn appartement (nog) niet heb geswaffeld, is mijn vertrouwen in de mensheid –door Airbnb – een stukje gegroeid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.