Megabouwmarkt op bedrijventerrein in Arnhem op losse schroeven

ARNHEM - Het besluit van de gemeente Arnhem om een megabouwmarkt op bedrijventerrein IJsseloord 2 toe te staan, ligt in de prullenbak. De rechtbank acht dit besluit in strijd met de wet. 

De gemeente had nooit een omgevingsvergunning mogen afgeven voor dit type bedrijvigheid in twee hallen aan de Delta 57 en 170, zo oordeelt de bestuursrechter. Dit omdat het  bestemmingsplan voor het gebied geen detailhandel toestaat.

In beroep

Het gemeentebestuur legt zich bij de uitspraak neer. De initiatiefnemer van de bouwmarkt  of vergelijkbare kandidaten, IJsseloord II Projectontwikkeling BV, gaat in beroep.  Tegenstanders  gaan ervan uit dat het hoger beroep zal stranden bij de Raad van State. De rechtbank heeft de gemeente veroordeeld tot betaling van alle proceskosten, ook die van de opponenten. Het gaat om een bedrag van bijna 12.000 euro.

Bauhaus

De discussie over de bouwmarkt speelt al sinds november 2014. Toen kwam het bedrijf Bauhaus op de proppen met een plan om op IJsseloord 2 een superbouwmarkt van 17.000 vierkante meter te realiseren. Het plan stuitte direct op breed verzet van bedrijven in de buurt en de concurrerende bouwmarkten Hornbach, Praxis, Formido en Van Neerbos, de laatste als vertegenwoordiger van Gamma en Karwei. De ondernemers vonden Gedeputeerde Staten van Gelderland aan hun zijde. De provincie wil paal en perk stellen aan grootschalige detailhandel aan de randen van gemeenten.

Convenant

De gemeente Arnhem sloot echter  in  februari 2014 een overeenkomst met de exploitanten Giesbers en Ballast Nedam van businesspark IJsseloord 2. Dit convenant biedt ruimte aan een bouwmarkt,  autobedrijven en tal van andere  bedrijfssoorten. Voor de rechtbank heeft zo'n convenant geen rechtskracht. De bestuursrechter oordeelt dat het bestemmingsplan geen groen licht geeft voor bedrijven die een winkelend publiek aantrekken.  Ook geeft de gemeente niet aan aan wat ze met toegestane 'activiteiten met bouwmaterialen en dergelijke' in het bestemmingsplan bedoelt. Er is sprake van onduidelijkheden en 'een leemte' in het plan, aldus de rechtbank.

Tik op vingers

Advocaat Judith Woolderink stond een aantal bezwaarmakers  vanaf het begin bij. Zij oordeelt dat de rechtbank de gemeente 'een flinke tik op de vingers' heeft gegeven. Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben de kwestie tot nu toe zelf proberen te regelen, zonder ruggespraak met de gemeenteraad. Woolderink denkt dat dit niet meer kan. ,,De rechtbank oordeelt dat de gemeente  verplicht is om bij dit soort zaken het bestemmingsplan te wijzigen en dat voor te leggen aan de gemeenteraad voor toestemming. Dus met inspraak, debat en een bezwarenprocedure.’’ Woolderink noemde dat twee jaar geleden al de enige juiste 'koninklijke weg'.

Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © De Gelderlander

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.