Volledig scherm
Lammert de Vries, eigenaar van hotel Groot Warnsborn en voorzitter van Hotel Overleg Regio Arnhem, is voorstander van een meldplicht voor particulieren die kamers aan toeristen verhuren. © Marina Popova

Meldplicht verhuur kamers aan toeristen Arnhem krijgt steun en kritiek

ARNHEM - Het voorstel om in Arnhem een meldplicht in te voeren voor particulieren die kamers aan toeristen verhuren, lijkt op een meerderheid in de gemeenteraad te kunnen rekenen.

Het initiatief voor het plan komt van VVD-gemeenteraadslid Bas van Es en het college van burgemeester en wethouders wil het implementeren, tegelijk met de herinvoering van de toeristenbelasting.

Inzicht

Quote

Gelijke monniken, gelijke kappen

Lammert de Vries, Voorzitter Hotel Overleg Regio Arnhem

Met name D66 en oppositiepartijen CDA en SP toonden zich woensdagavond in een raadsvergadering kritisch. Van Es beoogt met de meldplicht meer inzicht te krijgen in de markt voor particul eniere verhuur, om vervolgens te kunnen checken of van oneerlijke concurrentie sprake is met andere accommodaties, zoals hotels.

De vergunningplichtige hotelbranche ziet graag dat een gelijk speelveld wordt gecreeërd, hetgeen nog eens werd beklemtoond door voorzitter Lammert de Vries van Hotel Overleg Regio Arnhem (HORA). ,,Gelijke monniken, gelijke kappen’’, aldus de eigenaar van hotel Groot Warsborn.

De SP vraagt zich af of de verhuurder van een enkel kamertje langs dezelfde meetlat moet gelegd als een hotel. D66 en CDA zijn bang dat met een meldplicht de burger aan nog meer bureaucratie wordt onderworpen. 

Bovendien is het CDA geen voorstander van toeristenbelasting. Ingebracht werd ook dat in geval van excessieve overlast van een Airbnb in een buurt nu ook al kan worden opgetreden.

Registratie

Wethouder Hans de Vroome wil de meldplicht invoeren omdat het idee van een beter inzicht en faire concurrentie hem aanstaat. Niettemin moet ook volgens hem nog maar blijken uit de registratie of alle verhuurders ook echt gelijk behandeld moeten worden. 

Differentiatie wil hij sowieso terugzien in het tarief dat voor de toeristenbelasting gaat gelden.  

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.