Volledig scherm
© ANP

Meldplicht voor Arnhemmers die toeristen huisvesten

ARNHEM - Particulieren die in Arnhem een of meer kamers aan toeristen verhuren, worden verplicht zich bij de gemeente te laten registreren. Een meerderheid van de gemeenteraad stemt in met een initiatiefvoorstel van VVD-raadslid Bas van Es om zo'n meldplicht in te voeren.

Er wordt mee beoogd meer zicht te krijgen op wat er in de stad is aan Airbnb's en wat daar op lijkt en het moet er toe leiden dat die niet op oneigenlijke wijze concurreren met accommodaties als hotels. Het idee was onderwerp van de nodige kritiek.

Bureaucratie en bedilzucht

Coalitiepartij D66 stemde tegen het voorstel, samen met oppositiepartijen SP, CDA en Partij voor de Dieren. Deze vier zien in een meldplicht onder meer te veel bureaucratie en bedilzucht, waardoor kleine ondernemers gefrustreerd raken. Als instrument tegen eventuele overlast van Airbnb's vinden ze het ook overdreven, want die kan in voorkomend geval nu al wel worden aangepakt.

Tegelijk met de meldplicht wil de gemeente de toeristenbelasting opnieuw invoeren. Daarover moet de gemeenteraad zich later nog buigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.