Volledig scherm
PREMIUM
Phion, orkest van Gelderland en Overijssel. © René Knoop

Meppen

Column OnderlangsMensen hadden kritiek op Phion, de naam van het fusieorkest waar het HGO in is opgegaan. Ik vind het zelf wel lekker klinken. Beetje zangerig.

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

De directeur van het orkest lichtte de naam toe. Het betekende volgens hem niets. We mochten er zelf iets bij associëren. Ik ervaar dat als een bevrijding. Ik hoef mij bij Phion helemaal geen symfonieorkest voor te stellen.

Op Twitter vond iemand Phion klinken als een farmaceutisch bedrijf. Dat had als nadelig gevolg dat ik al associërend uitkwam bij de pil van Drion.

Maar via zelfdoding, een overdosis, Jim Morrison en het door The Doors gecoverde muziekstuk Adagio in G minor van Tomaso Albinoni kwam ik vanzelf weer uit bij klassieke muziek. Zo gek is die naam dus niet.

Andere indrukwekkende naam: Colliers International. Je verwacht een juwelierszaak in de Steenstraat maar het betreft hier een internationaal consultancykantoor, gespecialiseerd in vastgoed en retail. Het soort bureau waar ze een snackbar ‘een food & beverage concept’ noemen.

Het kantoor is ingehuurd om het Musiskwartier nieuw leven in te blazen. Sinds het vertrek van Blokker, Men At Work, Rawsome, The Sting, Ziens en C&A is het daar een dooie boel.

De consultant van dienst blies flink op zijn trompet. De ondernemersgeest moet terug. Hij wil flagship stores van grote ketens. Op het Brouwersplein zal een binnentuin verrijzen. Voor het leegstaande pand van de Blokker had hij al een keten gevonden: actieoutlet Prijsmepper. Daar werd ik even stil van. Van die naam.

Mijn hart zwelt op vanwege de grote poëtische kwaliteit ervan. Het werk van een taalkundig genie. Heerlijk mondgevoel bij het uitspreken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.