Volledig scherm
Bauke Koekkoek, lector psychiatrische zorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. © Erik van 't Hullenaar

'Met observatiewet worden fundamentele burgerrechten geschonden'

NIJMEGEN - De observatiewet van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) – waarbij mensen die verward gedrag tonen drie dagen worden opgenomen – is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Met de huidige wetgeving is er meer dan genoeg dwang mogelijk. Dat stelt Bauke Koekkoek, lector psychiatrische zorg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Bij de observatiemachtiging kunnen mensen die de weg kwijt zijn drie dagen gedwongen worden opgenomen, óók als er alleen een vermoeden van een psychische stoornis is.

'Burgerrechten geschonden'
„De observatiemachtiging zal professionals makkelijker doen grijpen naar dwang waarvan we weten dat die heel vaak niet werkt. Mensen veranderen in drie dagen niet van onwillig in gemotiveerd. De samenleving zal nog meer dwang gaan eisen, ‘omdat het kan’ onder de observatiemachtiging, maar ondertussen worden fundamentele burgerrechten geschonden”, zegt Koekkoek.

Onwerkbare situaties
Behalve psychiaters zijn ook rechters tegen de nieuwe opnameregel. Rechters vrezen dat er onwerkbare situaties ontstaan doordat strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures door elkaar gaan lopen.

De observatiemachtiging zou volgens Koekkoek tevens leiden tot een drastische stijging van het aantal bedden in de psychiatrie. Minister Schippers heeft de psychiatrie opgedragen het aantal psychische bedden in Nederland met 30 procent te verminderen.

Lees het hele interview met Koekkoek in De Gelderlander van maandag 6 februari of in de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.