Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Theo Kock

Minder kwekerijen opgerold, maar wietprobleem blijft groot

Vorig jaar zijn in Gelderland 281 wietkwekerijen ontdekt, 35 minder dan in 2017. In Arnhem steeg het aantal juist licht, van 67 naar 69. In Nijmegen ging het om een forse daling, van 50 naar 30. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Liander. 

De daling wil niet zeggen dat er minder mensen illegaal wiet verbouwen. Het aantal opgespoorde kwekerijen loopt al een paar jaar terug. Omdat hennepkwekerijen moeilijker op te sporen zijn, daders worden steeds creatiever, maar ook omdat mensen minder melden, aldus Liander. Bij een ontdekte kwekerij wordt de netbeheerder altijd ingeschakeld door de politie, omdat er vaak illegaal stroom is afgetapt. 

Topje van ijsberg

In heel Nederland zijn er vorig jaar bijna 2.600 kwekerijen ontmanteld. Dat is slechts een topje van de ijsberg. Volgens de netbeheerders zijn er landelijk naar schatting zo'n 30.000 kwekerijen, die jaarlijks bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Netbeheerders lopen daardoor 60 miljoen euro aan inkomsten mis, de overheid ontvangt 135 miljoen minder aan belastingen. Het lukt Liander in een kwart van de gevallen om de gederfde inkomsten alsnog te verhalen op de daders. 

Prioriteit

De netbeheerders vragen om prioriteit bij gemeenten en politie voor het aanpakken van illegale hennepteelt. Een gezamenlijke aanpak is nodig om de hierdoor ontstane onveilige situaties zo snel mogelijk te beëindigen.

De politie Oost-Nederland wil niet reageren op de cijfers van Liander, omdat die volgende week zelf landelijke cijfers publiceert. ,,We willen daar nu niet op vooruitlopen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.