Arnhemmers met een minimum-inkomen moeten straks wel héél veel restafval in de ondergrondse containers gooien, wil dat voor hen in de papieren gaan lopen.
Volledig scherm
Arnhemmers met een minimum-inkomen moeten straks wel héél veel restafval in de ondergrondse containers gooien, wil dat voor hen in de papieren gaan lopen. © Gemeente Arnhem

Minima in Arnhem kunnen geld verdienen aan het besparen van afval

ARNHEM - Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het besparen van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente inschat, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag terug.

Dat blijkt een voorstel van Arnhem voor een nieuw afvalsysteem vanaf 2020. Op dit moment betalen Arnhemmers een vast tarief voor het ophalen van huisvuil. Minima wordt dat tarief kwijtgescholden. 

Restafval

In de nieuwe situatie wordt een vast tarief in rekening gebracht voor het ophalen van recyclebaar afval -papier, plastic en blik - en zo’n 80 cent per zak restafval. Te betalen met een afvalpas. Minima hoeven dat vaste deel straks nog steeds niet te betalen, maar krijgen voor het eerst ook voordeel op restafval. Een eenpersoons huishouden mag 46 keer per jaar gratis een zak restafval van 30 liter weggooien. Afhankelijk van de gezinsgrootte mag een meerpersoons huishouden dat 260 keer per jaar doen. 

Niet nadelig

Wie zijn storttegoed niet volledig verbruikt, krijgt de resterende waarde terug. Dat gaat mogelijk gebeuren via de Gelrepas, een kortingskaart voor andere diensten en goederen. Met de ruime marge lijkt het college voldoende tegemoet te komen aan de eis van de gemeenteraad dat de invoering van het omgekeerd inzamelen voor minima niet nadelig mag uitpakken. Het nieuwe afvalregime moet in 2020 in de hele stad gelden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.