Volledig scherm
Minister Sander Dekker prikt een (plastic) vorkje mee met de gedetineerden van PI Arnhem voor een werkbezoek. © Gerard Burgers

Minister Dekker dineert in de Blueband Bajes Arnhem

ARNHEM - Het water loopt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in de mond als hij langs het buffet in de Penitentiaire Inrichting Arnhem loopt. Hij combineert een werkbezoek met een diner op de meest open afdeling van Nederland.

Erg gecharmeerd is minister van Rechtsbescherming Sander Dekker van het regime op de zogeheten 'plusplus'-afdeling in de 'Blueband Bajes' in Arnhem. ,,Positief gedrag belonen. Zo leer je op het recht pad te blijven. Daar moeten we naar toe. Daarom wil ik in penitentiaire inrichtingen in heel Nederland zo'n open afdeling ook gaan invoeren", zegt Dekker.

Privileges

Quote

Pas als de gedetineer­den niet hadden meegegeten had je je zorgen moeten maken.

Gedetineerde PI Arnhem

De gedetineerden op de plusplus-afdeling hebben een grote mate van vrijheid, hoe gek dat misschien ook klinkt voor een gevangenis. Dat begint 's ochtends als ze naar hun werk binnen de gevangenismuren gaan. Ze hebben de fijnste baantjes en mogen vaker familie ontvangen. Die privileges hebben ze niet zomaar gekregen. Gedurende hun detentie hebben ze moeten aantonen dat ze de vrijheid van deze afdeling aankunnen.

,,Lasagne, gevulde aubergines, nasi met hete kip, gevulde zuurkoolbladeren." De minister krijgt tekst en uitleg bij de gerechten, terwijl de gedetineerde koks lichtelijke gespannen toekijken. ,,We mogen hier zelf koken. Bijna iedereen maakt daar gebruik van. Gezamenlijk kopen we de ingrediënten in en 's avonds koken we hier", zegt één van de gedetineerden. 

Maar is de verleiding toch niet groot om iets in het eten te stoppen dat er niet in hoort? Lachend: ,,Kijk om je heen. Iedereen eet. Pas als de gedetineerden niet hadden meegegeten had je je zorgen moeten maken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.