Volledig scherm
Geitenkampers demonstreren tegen de komst van zorgmijders naar de Paasbergflat. NVU-leider en wijkbewoner Constant Kusters voert het woord. © Erik van 't Hullenaar

Minister Grapperhaus tikt stichting Onderdak op vingers over Paasbergflat

ARNHEM - Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie begrijpt de onrust in de wijken Paasberg en Geitenkamp over de komst van ex-gedetineerden in de Paasbergflat. De stichting Onderdak had de buurtbewoners meer en beter moeten betrekken bij de plannen.

Dat schrijft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar aanleiding van Kamervragen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. DJI vindt dat er geen goed contact is geweest tussen de gemeente en stichting Onderdak. Naar aanleiding van de problemen met de Paasbergflat worden zorgaanbieders contractueel verplicht actief en regelmatig contact te houden met de gemeenten.

De gemoederen liepen hoog op

De stichting Onderdak huurde in mei de Paasbergflat om veertig zorgmijders, ex-gedetineerden en gedetineerden met proefverlof te huisvesten. Nadat de eerste mensen waren geplaatst wilde Onderdak pas de buurtbewoners informeren. Dat leidde tot protest. De gemoederen liepen zo hoog op dat de stichting besloot af te zien van extra informatieavonden. De gemeente heeft uiteindelijk een streep door de plannen van de stichting gezet.

Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

Grapperhaus begrijpt de zorgen van de buurtbewoners. Voor het gevoel van veiligheid vindt hij het belangrijk dat wijkbewoners weten wat voor instellingen zich in de buurt willen vestigen. Bovendien moeten ze weten hoe de veiligheid in de wijk gewaarborgd wordt en moet helder zijn welke plannen instellingen als de stichting Onderdak hebben.

Ook de contacten met de gemeente zijn niet goed verlopen, aldus de DJI. Zo moeten gemeenten op basis van de informatie van zorgaanbieders beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld de inzet van wijkagenten.

Stichting Onderdak wilde niet reageren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.