Brug A15 over Pannerdensch Kanaal
Volledig scherm
Brug A15 over Pannerdensch Kanaal © Rijkswaterstaat/ViA15

Minister: Snelweg A15 door stiltegebied kan prima

ARNHEM - De snelweg A15 kan prima dwars door een stiltegebied langs het Pannerdensch Kanaal worden aangelegd. Er hoeven geen geluidsschermen te worden geplaatst om het lawaai tegen te houden. Tot die conclusie komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

In de regels voor een stiltegebied staat 'niets dat ons dwingt tot het nemen van maatregelen', zegt een woordvoerder. 

In Gelderland zijn acht stiltegebieden ingesteld. Het doel daarvan is om in een lawaaiig land nog enkele plekken over te houden waar weinig geluid te horen is. In een stiltegebied mag het geluidsniveau daarom niet boven de 40 decibel uitkomen. Een van die stiltegebieden ligt in de Liemers, langs het Pannerdensch Kanaal. Tientallen bezwaarmakers wezen het ministerie erop dat de verlenging van de A15 dwars door dat stiltegebied gaat en dat dit tot geluidsoverlast gaat leiden. 

Vrijblijvende regels

Dat klopt, stelt het ministerie vast. Maar de Gelderse regels voor stiltegebieden zijn vrijblijvend en verplichten tot niets. Het ministerie weigert daarom om een geluidsscherm van drie kilometer lengte te plaatsen om ervoor te zorgen dat het geluid niet boven de 40 decibel uitkomt. Op de nieuwe weg, die in 2023 gebruikt moet kunnen worden, komt wel fluisterasfalt. Dat was echter al eerder toegezegd.  

Een woordvoerster van de provincie Gelderland erkent dat de regels rond stiltegebieden niet dwingend zijn. De provincie wilde in verband met de komst van de snelweg het stiltegebied opheffen en een nieuwe aanwijzen langs de Waal bij Millingen. Maar na protesten uit de buurt en uit Provinciale Staten werd dat plan voorlopig stilgelegd. 

Wassen neus

Voor Joa Maouche (GroenLinks) maakt de gang van zaken duidelijk dat de stiltegebieden een 'wassen neus' zijn. ,,Dit voorbeeld geeft perfect aan hoe boterzacht de regels zijn. Op papier zien ze er leuk en aardig uit, maar in werkelijkheid stellen ze niks voor.’’

Kunnen de stiltegebieden niet beter vervallen? Maouche: ,,Nee. De regels moeten juist veel scherper worden. Er is al zo weinig stilte in Nederland. Bij een volgende update moeten we het beter regelen en ook een bufferzone rondom de stiltegebieden instellen, waarin de stilte ook beschermd wordt."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.