Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD).
Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD). © ANP

Minister steekt stokje voor ‘strafvermindering’ criminelen die opnieuw in de fout gaat

ARNHEM - Criminelen die voor een tweede keer in de fout gaan, hoeven niet meer te rekenen op de ‘strafvermindering’ die ze door een fout in de wet kregen. Minister Sander Dekker gaat de wet  ‘op zeer korte termijn’ repareren en heeft tot het zover is een tijdelijke oplossing bedacht.

Enkele rechters van Rechtbank Gelderland weigeren sinds 1 januari voorwaardelijke straffen die eerder zijn opgelegd om te zetten in een definitieve straf.

Door de nieuwe strafwet die dit jaar is ingegaan zouden verdachten die de voorwaarden hebben geschonden - door bijvoorbeeld nog een keer hetzelfde vergrijp te plegen - meteen na de veroordeling voor het nieuwe vergrijp óók de voorwaardelijke straf van de eerste veroordeling moeten ondergaan. 

Onwenselijk

Terwijl de veroordeelde in hoger beroep nog zou kunnen worden vrijgesproken voor het tweede vergrijp en dan ten onrechte de voorwaardelijke straf voor het eerste vergrijp zou hebben uitgezeten.

,,Ik ben het ermee eens dat het onwenselijk is’’, stelt Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst moet onherroepelijk vast staan dat iemand schuldig is, dus zou het hoger beroep afgewacht moeten worden.

Door de weigering van rechters van Rechtbank Gelderland om de voorwaardelijke straf ook daadwerkelijk uit te voeren, is een aantal veroordeelden er met een lagere straf vanaf gekomen. De voorwaardelijke straf is immers niet opgelegd en zou eigenlijk bovenop de straf komen voor het nieuwe vergrijp.

Als de wiedeweerga

Dekker heeft nu het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat de straffen uitvoert, opgedragen te zorgen dat een crimineel de voorwaardelijke straf pas hoeft uit te zitten als hij ook in hoger beroep veroordeeld is. En gaat als de wiedeweerga de wet aanpassen, zodat dit ook in de wet is geregeld.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.