Volledig scherm
© Shutterstock

Misbruik door zwemleraar (21) schokt vereniging: ‘Stagiair betastte geslachtsdelen kinderen’

ARNHEM  - Een 21-jarige leerling-zweminstructeur uit Arnhem zit vast omdat hij ontucht zou hebben gepleegd met zes jonge kinderen. De man gaf zwemles in zwembad De Grote Koppel in Arnhem-Zuid. Hij liep daar stage bij zwemclub Neptunus. De ontucht speelde zich af in de eerste helft van dit jaar. 

De slachtoffers zijn in de leeftijd van 5 tot en met 8 jaar. 

De 21-jarige Matthew A. is inmiddels aangehouden en zit vast. De verdachte zou zich in onbewaakte ogenblikken aan kleine jongens hebben vergrepen door hun geslachtsdeel te betasten. De man komt donderdag voor het eerst voor de rechter. 

De leerling-zweminstructeur volgt een beroepsopleiding in Rotterdam. Hij woont in een begeleid woonproject in Arnhem en liep stage bij zwemvereniging Neptunus in Arnhem. 

Ouders en leden zwemclub zijn ingelicht

Bestuurslid Norbert Idserda van Neptunus bevestigt dat A. vast zit voor vermeende ontuchtige handelingen. De zwemclub is geschokt door de zedenzaak, zegt hij.

Het clubbestuur heeft de ouders en de leden direct ingelicht, zegt Idserda. ,,Iedereen binnen de vereniging is enorm geschrokken, de ouders van de kinderen die les bij ons krijgen en de leden.” 

Het bestuurslid zegt niets over de achtergrond van het vermeende misbruik te kunnen zeggen. De politie heeft het onderzoek volgens hem nog niet afgerond. ,,Daarom kunnen wij daar niets over zeggen. Wij van Neptunus krijgen overigens ook heel weinig informatie over deze zaak.” 

Verklaring Omtrent Gedrag

Of de verdachte beschikte over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waaruit blijkt dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd, wil Idserda niet zeggen.

De zwemclub stelt er alles aan te doen om ongewenst gedrag te voorkomen en een veilig sportklimaat te waarborgen. Zo beschikt Neptunus over vertrouwenspersonen, waar leden terecht kunnen. 

De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) is op de hoogte van de Arnhemse ontuchtzaak, maar wil daar inhoudelijk niet op reageren. De bond adviseert zwemverenigingen die lid zijn wel om zweminstructeurs naar een VOG te vragen.

,,Als mensen bij ons een opleiding volgen voor zwemleraar of -trainer dan vragen wij om een VOG. Onze leden, de zwemverenigingen, zijn daarvan op de hoogte, maar zijn niet verplicht om dat advies over te nemen", zegt Petra van den Hoek van de KNZB. Ten opzichte van 2015 is het aantal aangevraagde Verklaringen Omtrent Gedrag  verdubbeld. 

Begeleid woonproject

Zwembad de Koppel valt onder het Sportbedrijf van de gemeente Arnhem. De organisatie verhuurt het zwembad aan diverse watersportverenigingen en is over de arrestatie van A. ingelicht door de zwemvereniging.

,,Wij zijn als de verhuurder van De Grote Koppel door Neptunus geïnformeerd. Meer dan die mededeling weten wij ook niet", zegt Chantal Beltman van het Sportbedrijf Arnhem.

De verdachte zelf heeft via zijn advocaat laten weten niets over zijn zaak naar buiten te willen brengen. Ook de welzijnsinstelling waar verdachte in een begeleid woonproject zit wil niet reageren.

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.