Volledig scherm
De Jumbo aan de Rosendaalseweg. © Google Streetview

Moeder steelt voor 10 euro aan vleeswaren bij Jumbo, kindje is getuige

UpdateARNHEM - Een moeder heeft zondag in Arnhem vleeswaren gestolen in het bijzijn van haar kindje. De vrouw stal voor een bedrag van 10 euro bij de Jumbo aan de Rosendaalseweg in de wijk Geitenkamp. 

Ondanks dit lage bedrag maakt Frank Bouwmeester, wijkagent in de Geitenkamp, zich zorgen na de diefstal vanwege het kindje. ,,Van financiële nood was zeker geen sprake bij de vrouw. Ze had geen spijt van de diefstal. In eerste instantie ontkende ze het”, vertelt hij. 

In een bericht op Instagram toonde hij eerder al zijn verbazing en bezorgdheid: ‘‘Hoe dan?’, is het eerste wat ik denk. Is dit het voorbeeld dat we willen geven aan de jeugd en aan de kinderen? Begin bij jezelf eens te denken. Geef je zelf altijd het juist voorbeeld? Nee, waarschijnlijk niet. Vaak is dat het moment dat je de jeugd ook niet meer kan wijzen op de dingen die zij verkeerd doen’, begint hij zijn relaas over de diefstal.

Quote

Samen zorgen we ervoor dat de normen en waarden waar ons land altijd bekend om heeft gestaan in ere blijven

Frank Bouwmeester, Wijkagent

‘Normen en waarden in ere blijven’

Bouwmeester wijst erop dat kinderen vaak het gedrag van hun ouders kopiëren. Hij roept ouders daarom op het juiste voorbeeld te geven. ‘Dat is wat we van jullie verwachten. Samen zorgen we ervoor dat de normen en waarden waar ons land altijd bekend om heeft gestaan in ere blijven.’

Dat het jonge kind het gedrag van de moeder kopieert, verwacht hij niet. Het kindje was volgens hem nog klein en waarschijnlijk te jong om de diefstal te onthouden. 

De vrouw is aangehouden en zit nog vast voor de diefstal. Zij kan volgens Bouwmeester vermoedelijk een taakstraf of een boete verwachten. Alleen een waarschuwing is volgens hem uitgesloten. 

Melding bij Veilig Thuis
Ook heeft de politie een zorgmelding gedaan bij de jeugdorganisatie Veilig Thuis. ‘Veilig Thuis gaat de situatie beter bekijken en inschatten of er hulp nodig is in dit gezin. We moeten dat wel doen, we kunnen niet anders en wij (de politie) willen ook niet anders’, aldus Bouwmeester. 

Vrijwel dagelijks raak

De bedrijfsleider van de Geitenkampse Jumbo, die zijn naam niet wil geven, zegt dat het vrijwel dagelijks raak is in de zaak met diefstallen. ,,Negen van de tien keer gaat het om een klein bedrag. De laatste tijd is vooral koffie in trek bij dieven.” 

Dat er zoveel felle reacties op de afhandeling van de diefstal komen verbaast hem. Volgens hem is het juist goed dat ook kleinere zaken hard aangepakt worden. ,,Diefstal is diefstal. Het mag niet. Of je nu voor 100 of voor 10 euro aan spullen steelt: het is in strijd met de huisregels.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.