Volledig scherm
Nacht van de Vluchteling: tien jonge Arnhemse moeders lopen mee. © Erik van 't Hullenaar

Moeders wandelen voor vrouwen op de vlucht tijdens nacht van de vluchteling

ARNHEM - Met een groot spandoek kwamen ze zondagochtend om half 10 over de finish in park Sonsbeek. De tien ‘Moms in actie’ deden mee aan de Nacht van de vluchteling, een nachtelijke wandeltocht van 40 kilometer tussen Nijmegen en Arnhem. 

Ze hoorden bij de 835 gesponsorde wandelaars die de uitdaging aangingen. Het ingezamelde geld is bestemd voor noodhulp aan vluchtelingen.

De tien moeders acht uit Arnhem, één uit Velp en één uit Elst kennen elkaar van zwangerschapssport. Hun baby’s zijn er inmiddels, variërend in leeftijd van 8 maanden tot een jaar.

Marcouch

Het onthaal bij de finish was warm. De fanfare en de aanwezigheid van burgemeester Ahmed Marcouch hielpen daarbij, maar vooral het weerzien met hun baby’s, hun andere kinderen en hun partners zorgde voor blije gezichten bij de vermoeide ‘moms’.

Margreet Trip uit Arnhem nam het initiatief. ,,Ik had het vorig jaar al willen doen, maar door mijn zwangerschap ging het toen niet door.” Ze lanceerde in de groepsapp het plan om dit jaar samen met andere moeders van zwangerschapssport de tocht te lopen.

Om aandacht te vragen voor zwangere vrouwen en vrouwen met baby’s die waar ook ter wereld op de vlucht zijn. Ze vond gehoor bij Daniëlle, Roxy, Laurie, Maartje, Karin, Marije, Fransje, Djoeke en Mette.

Streefbedrag

Quote

Een veilige omgeving is belangrijk. Je moet er toch niet aan denken om op een onveilige plek te bevallen, of om met een baby op de vlucht te zijn?

Margreet Trip uit Arnhem

Al voor vertrek uit Nijmegen hadden ze hun streefbedrag van 4.000 euro gehaald. ,,Dankzij familie en vrienden. Aanvankelijk mikten we op 2.000 euro, maar dat bedrag hebben we al snel aangepast.” Uiteindelijk stond hun teller zondag op meer dan 5.000 euro. ,,En mensen kunnen nog steeds geld geven via de website.”

Ervaringsdeskundige Trip noemt zwangerschap en de periode na de bevalling ‘een kwetsbare tijd’. ,,Een veilige omgeving is belangrijk. Je moet er toch niet aan denken om op een onveilige plek te bevallen, of om met een baby op de vlucht te zijn?”

Dat ze zelf, tropenarts, in een vluchtelingenkamp in Thailand heeft gewerkt, zal vast een rol hebben gespeeld bij haar keuze voor dit wandelproject. ,,Ik heb gezien dat de hulp in dat kamp aan zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen heel belangrijk is.”

Vaderdag

De wandeltocht begon rond middernacht. Dus zo’n 9,5 uur deden ze erover. Er waren pijntjes en er waren dipjes, maar echte problemen deden zich niet voor. ,,We hebben heel veel gepraat. Heel veel over onze kinderen natuurlijk.”

Ondanks de focus op de wandeling waren de moeders niet vergeten dat het vandaag Vaderdag was. Op het spandoek dat ze meedroegen was niet alleen het doel vermeld waarvoor ze liepen. Er stond ook op: ‘Fijne Vaderdag voor de papa’s van onze schatjes’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.