Volledig scherm
© Paul Rapp en Robin van Lonkhuijsen

Monsterverbond Arnhem en Nijmegen: steden maken voortaan samen vuist in Den Haag

ARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem, Nijmegen en 16 omliggende gemeenten gaan meer samen optrekken. De regio wordt economisch en bestuurlijk ingehaald door andere steden en regio's in het land, die zich veel beter op de kaart weten te zetten. De 18 Gelderse gemeenten slaan daarom nu de handen ineen, waarmee het aloude knooppunt Arnhem-Nijmegen eigenlijk in ere hersteld wordt.

Met één verhaal en één gezicht naar buiten treden, dat is de wens van de ‘nieuw’ te vormen ‘Metropoolregio Arnhem-Nijmegen’. Het gebeurt nu nog te weinig, zeggen kritische adviseurs van de 18 gemeenten in hun voorstel. De colleges hebben afgelopen dinsdag ingestemd met de plannen. Een gezamenlijke boodschap zou essentieel zijn voor versterking van de regio binnen de provincie, maar ook in landelijk opzicht. ‘We missen daardoor steeds vaker de noodzakelijke effectiviteit en zeggingskracht in processen met provincie en Rijk’.

Niet gehoord

Quote

We missen daardoor steeds vaker de noodzake­lij­ke effectivi­teit en zeggings­kracht in processen met provincie en Rijk

Kortom, Arnhem, Nijmegen en de omliggende gemeenten worden niet of nauwelijks gehoord in Den Haag. Als de onderlinge samenwerking tussen de gemeenten al niet goed is, hoe kun je jezelf dan in de rest van het land laten zien? Zo zijn er meerdere organisaties in de regio die zich hard maken voor bedrijven en start-ups, maar de onderlinge samenwerking is marginaal. ‘De partijen hebben ieder een eigen (lobby)agenda, koers, belang en netwerk’, schrijven de ambtenaren. ‘Er is daardoor gebrek aan samenhang’. De ambtenaren stellen dat er te weinig slagkracht is in de regio. 

De adviseurs halen in hun document voorbeelden aan van hoe het in hun ogen zou moeten. Onder meer de regio's Utrecht, Eindhoven, en Zwolle hebben hun zaakjes beter op orde. Maar ook de Gelderse gemeenten verenigd in de Regio Achterhoek en Regio Foodvalley lopen voor op wat Arnhem en Nijmegen eigenlijk ook zouden moeten hebben. Burgemeesters Marcouch en Bruls is gevraagd het voortouw te nemen in het opzetten van de intensievere samenwerking. Hoe die er dan precies uit moet zien, moet later bepaald worden.

KAN

De parallel met het aloude knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) is makkelijk gelegd. Dat samenwerkingsverband ontstond in 1988 en moest ook de regio beter op de kaart zetten en bewoners en bedrijven trekken. Het KAN werd in 2006 Stadsregio Arnhem Nijmegen, tien jaar later werd het officieel opgeheven. Kritisch punt bij het knooppunt was altijd de democratische legitimiteit. Immers, een intensievere samenwerking met externe partijen kan de indruk werden dat achterliggende gemeenteraden worden gepasseerd.

Nu wordt er dus werk gemaakt van een nieuwe samenwerking, maar dan onder de noemer ‘Metropoolregio Arnhem-Nijmegen’. Ook nu waarschuwen adviseurs voor de zeggenschap van derden: ‘Opgepast moet worden voor de (schijn van) informele invloed door partners op beslissingen die eigenlijk van de overheid zijn. Dit vraagt dan toch weer allerlei specifieke afspraken en regelingen. Anderzijds vraagt een stevigere samenwerking ook andere rollen van de overheid’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.