Volledig scherm
Museum Arnhem aan de Utrechtseweg. © Erik van 't Hullenaar

Museum Arnhem in binnenstad is heel veel duurder

ARNHEM - Nieuwbouw voor Museum Arnhem in de binnenstad is veel duurder en neemt waarschijnlijk meer tijd in beslag dan verbouwing en uitbreiding van het museum op zijn huidige locatie aan de Utrechtseweg.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Arnhem de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren door vier gespecialiseerde bureaus.  De kans dat het Arnhemse gemeentebestuur straks zal kiezen voor nieuwbouw in de binnenstad lijkt daarmee wel heel klein geworden.

Tot het onderzoek was opdracht gegeven door de gemeenteraad nadat de verbouwing en nieuwbouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg  begin dit jaar schipbreuk had geleden. Er bleek geen aannemer bereid om de klus voor 15 miljoen euro uit te voeren. Dat was het bedrag dat Arnhem had gereserveerd. 

Het museum is in afwachting van de bouwwerkzaamheden vorig jaar november al gesloten. Een groot deel van het personeel is ontslagen. Museum Arnhem zoekt nu een tijdelijk onderkomen.

Veel duurder

Inmiddels heeft het Arnhemse gemeentebestuur 7,5 miljoen euro extra voor de bouw uitgetrokken. Het plan van Benthem Crouwel Architects voor de Utrechtseweg zou een investering van 22,9 miljoen euro vergen, zo is berekend. Dat is haalbaar doordat de provincie ook een half miljoen zal bijdragen.

Bouw van een nieuw museum aan de Trans, op het Bartokplein of aan de Markt  zou veel duurder worden, zo blijkt uit kostenramingen van bureau IGG. De Trans zou een investering vergen van 51,5 miljoen (inclusief parkeergarage, bouwen op het Bartokplein (op de plaats van het aardvarken) zou 43 miljoen kosten, voor de Markt is een investeringsraming gemaakt van 40 miljoen euro.

Niet te veel verwachten

Bij bouwen in de binnenstad komen ook risico's kijken. Er kan vertraging optreden bij bijvoorbeeld het verwerven van grond of de sloop van bestaande gebouwen.  Al met al zal ontwikkeling van een nieuw museum aldaar zeker twee tot drie jaar langer duren dan uitvoering van het plan aan de Utrechtseweg, zeggen onderzoekers van het bureau CIVIC. 

Van de economische spin-off van een museum in de binnenstad moet niet te veel worden verwacht, zo blijkt uit een rapport van weer een ander bureau, DTNP. Die blijft, bij een bezoekersaantal van 75.000, beperkt tot een schamele 0,4 procent van de bestedingen in het centrum van de stad. 

Cultuurwethouder Hans de Vroome wil nog geen conclusies trekken uit de bevindingen van de onderzoeksbureaus. Hij wil eerst alle 'stakeholders' horen, het museum, bewoners van de binnenstad, ondernemers, en dan met een voorstel komen aan de gemeenteraad. Dat moet in november gebeuren. ,,Iedereen moet hier nog eens goed op kauwen. Ik ben benieuwd naar de reacties. Als ik nu uitspraken ga doen, spreek ik voor mijn beurt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.