Volledig scherm
Zelfportret van Dick Ket uit 1937. Foto: Marc Pluim © Museum Arnhem

Museum Arnhem maakt collectie digitaal toegankelijk

ARNHEM - Museum Arnhem is woensdag begonnen met de digitalisering van haar collectie. 

Er is anderhalf jaar uitgetrokken om van 4.000 objecten een digitale foto met een beschrijving te maken. Een deel van het prentenkabinet is als eerste aan de beurt. Het prentendepot is het begin van de digitalisering van de museumcollectie, die uit 25.000 objecten bestaat.

Het museum, waarvan de verbouwing stil ligt in afwachting van een bouwer die de klus wil klaren, gebruikt de tijdelijke sluiting om grote collectieprojecten op te pakken.

Papier

De 4.000 werken op papier -  aquarellen, grafiek, zeefdrukken, litho’s en tekeningen - worden als eerste met de digitale camera vastgelegd. 

Volgens een woordvoerster van het museum wordt al het werk gedaan in de opslagdepots. Het materiaal wordt daar in mappen aangevoerd en daarna in hoge resolutie gefotografeerd. Daarna worden van het object gegevens over techniek, materiaal, afmetingen, titel, periode en een beschrijving vastgelegd. 

Dick Ket

Volledig scherm
Materiaal uit het prentenkabinet staat klaar in afwachting van het moment dat het digitaal wordt vastgelegd. © Museum Arnhem

Het prentenkabinet van Museum Arnhem bevat belangrijke stukken, waaronder enkele etsen van Rembrandt (1606-1669) en prachtige tekeningen van Dick Ket (1902-1940). 

Een deel komt uit het legaat van Alexander VerHuell (1822-1897), grondlegger van de collectie van Museum Arnhem. De verwachting is dat het museum tijdens dit project nog verborgen parels tegen gaat komen.

Omdat prenten en tekeningen extra gevoelig zijn voor licht, worden ze minder op zaal gepresenteerd dan schilderkunst. Juist daarom is digitalisering volgens het museum belangrijk. 

Onderzoek

Digitale opslag maakt het mogelijk het materiaal beter beschikbaar te maken voor eigen en extern onderzoek, voor publicaties en voor andere presentatievormen dan tentoonstellingen, zoals apps. 

Museum Arnhem vindt het van belang om de collectie met publiek te delen en daar horen ook andere wegen bij dan de gebruikelijke gang naar het gebouw aan de Utrechtseweg. 

Quote

Een deel is al via de website ontsloten

Woordvoerster Museum Arnhem

,,Een deel van de collectie is al ontsloten via onze website. Onze droomwens is dat dit zoveel mogelijk wordt uitgebreid.'' 

Een en ander laat onverlet dat origineel werk op gezette tijden ook in het museum zichtbaar zal zijn, bijvoorbeeld bij speciale exposities. ,,Een magisch tekenaar als Dick Ket, die zo verfijnd tekende met houtskool, wil je natuurlijk ook weleens in het echt zien.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.