Volledig scherm
De moderne aanbouw van Musis Sacrum moet worden afgebroken. Er komt niets voor in de plaats. Voor het Verzetsmonument achterop het gebouw moet een goede plek worden gezocht, aldus wethouder Roeland Kreeft. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Musis Sacrum alleen nog concertzaal

ARNHEM - Musis Sacrum moet in de nabije toekomst alleen nog gebruikt worden als concertzaal. Dat vinden burgemeester en wethouders van Arnhem, die geld willen uittrekken om het gebouw op te knappen. De niet-monumentale aanbouw uit de jaren tachtig aan de zijde van de Lauwersgracht wil het college afbreken.


Musis Sacrum geldt als de vierde concertzaal voor klassieke muziek in Nederland, maar is in feite een gebouw met veel beperkingen en achterstallig onderhoud. Het Arnhemse college wil hieraan een einde maken. Het heeft 6,5 miljoen euro beschikbaar om Musis zijn grandeur terug te geven. Eigenlijk is 9,5 miljoen nodig, maar het college hoopt de rest bijeen te krijgen door een beroep te doen op subsidies en fondsen.

Aan het houden van congressen in het complex moet een einde komen, zegt wethouder Roeland Kreeft. "Het Gelders Orkest , dat Musis als zijn thuisbasis heeft, heeft daar last van. De combinatie van concertzaal en congrescentrum maakt dat over en weer concessies moeten worden gedaan. Dat willen we niet meer."

De uit de jaren tachtig daterende aanbouw moet worden afgebroken. Deze aanbouw herbergt twee zalen die weinig kwaliteit hebben en niet rendabel geëxploiteerd kunnen worden. In plaats van de aanbouw komt niets.
De gemeenteraad moet zijn zegje nog doen over het voorstel van het college. Dat gebeurt binnenkort. Het plan staat dus nog niet vast. Neemt de raad het voorstel over, dan wil het college in 2011 beginnen met de grote renovatie van Musis Sacrum.

  1. Bewoners willen weg uit ‘getto Geitenkamp’: ‘Mijn buurvrouw richtte een jachtgeweer op me’
    PREMIUM

    Bewoners willen weg uit ‘getto Geitenkamp’: ‘Mijn buurvrouw richtte een jachtge­weer op me’

    ARNHEM - Astrid Kersten heeft het wel gehad, na veertien jaar Geitenkamp. Ze wil zo snel mogelijk verhuizen van de bult. ,,Ik heb een buurvrouw gehad die een jachtgeweer op me richtte. Kerels die mijn huis binnendringen omdat ze denken dat ik als vrouw alleen een neukebol ben. Op straat ontmoet ik hondsbrutale kinderen die me een grote bek geven. Kankerwijf! Mijn eigen kleinkinderen durven hier niet meer te komen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.