Na Zwarte Piet ligt nu ook de pepernoot onder vuur

videoARNHEM - Pepernoten die gemaakt zijn met ‘authentieke VOC-kruiden’, daar zit een vies smaakje aan. Dat vinden Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië.  

‘Van Delft De Pepernotenfabriek’, met vestigingen in onder andere Arnhem en Nijmegen, verkoopt pepernoten die worden aangeprezen met de tekst: ‘Met authentieke VOC kruiden’.  Ze zijn ook te koop bij de Albert Heijn.  

Quote

De VOC heeft ons heel veel welvaart en ontwikke­ling gebracht. Of ze mogelijker­wijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet

De Pepernotenfabriek

Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders hebben gezamenlijk een klacht ingediend bij de Albert Heijn en de leverancier. ,,Wij vinden het belangrijk dat er een breder en realistischer perspectief komt op de koloniale geschiedenis van Nederland”, zegt een woordvoerder van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

,,Men geeft wel toe dat er wat zwarte bladzijden bestaan, maar romantiseert tegelijkertijd diezelfde periodes van honderden jaren bloedvergieten, genocide en uitbuiting, door een positieve draai te geven aan kolonialisme en slavernij. Dit keer wordt de VOC omwille van commerciële belangen ingezet als iets wat men zou moeten associëren met nationale trots en een heerlijke smaak van ‘Authentieke VOC kruiden’. Dit terwijl bijvoorbeeld op de Banda eilanden destijds de complete bevolking is uitgemoord om deze kruiden te verkrijgen. Veel Nederlanders hebben voorouders die zwaar geleden hebben onder het brute geweld van de VOC. Dat willen wij niet ophemelen maar aankaarten.”

Geen probleem 

De Pepernotenfabriek Van Delft uit Harderwijk ziet geen enkel probleem in de verwijzing op de verpakking naar het VOC-verleden van Nederland. ,,Het is waar de kruiden vandaan komen. De VOC heeft ons heel veel welvaart en ontwikkeling gebracht. Of ze mogelijkerwijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet. Het is voor ons gewoon een verwijzing naar een belangrijke organisatie uit het verleden, die ons de kruiden heeft geleverd om pepernoten van te kunnen maken.”

(Tekst gaat verder onder de Facebookpost)

Op social media roeren voor- en tegenstanders van de VOC-pepernoten zich. ‘Niet zeuren, want ze zijn lekker’, zeggen voorstanders. Tegenstanders sporen elkaar aan een negatieve recensie over de Pepernotenfabriek te schrijven: ‘Authentieke VOC kruiden? Nee dankje, daar zijn duizenden mensen voor vermoord’, schrijft een van hen.

Het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië verzamelt alle klachten en biedt deze gezamenlijk aan de Albert Heijn en de Van Delft Pepernotenfabriek. De Albert Heijn wil niet reageren op de kwestie en verwijst door naar de Van Delft Pepernotenfabriek.

Volledig scherm
© Rolf Hensel

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.