Volledig scherm

NederWoon moet weer betalen aan huurders

ARNHEM - Voor de tweede keer in korte tijd is makelaarsketen NederWoon teruggefloten door de rechter vanwege in rekening gebrachte bemiddelingskosten. De makelaar moet nu opnieuw duizenden euro’s terugbetalen aan huurders.

Tot een jaar of twee geleden rekende NederWoon, dat onder meer kantoren heeft in Arnhem en Nijmegen, nog een maand huur als bemiddelingskosten, maar dat mag bij wet helemaal niet.

Rechtszaak
Het Arnhemse kantoor Terugkrijgenbemiddelingskosten.nl spande daarom namens acht huurders een rechtszaak aan tegen NederWoon. Die werd gewonnen, voor de tweede keer in een paar maanden.

Eind september moest de makelaar aan vijf eisers al ruim 4.000 euro terugbetalen, nu moet NederWoon een soortgelijk bedrag ophoesten. De proceskosten komen daar nog bovenop.

'Tevreden'
Yaël Hoogvliets van Terugkrijgenbemiddelingskosten.nl is tevreden met het vonnis. „Niet alleen omdat wij hiermee deze klanten blij hebben gemaakt, maar ook omdat wij dit vonnis goed kunnen gebruiken voor volgende rechtszaken. Zo maakt dit vonnis duidelijk dat het mogelijk is om met meerdere huurders tegelijk naar de rechter te stappen, wat veel kosten bespaart. Ook heeft de rechter een aantal aanknopingspunten opgesomd die duidelijk maken in welke situaties de bemiddelingskosten onterecht zijn betaald.”

Kosten
Een verhuurmakelaar mag slechts in een enkel geval kosten bij een nieuwe huurder in rekening brengen. Alleen als een woningzoekende een makelaar benadert en hem een zoekopdracht geeft, dan mag de makelaar daar geld voor vragen. In het geval dat een makelaar woningen aanbiedt, bijvoorbeeld op zijn site, dan bemiddelt hij voor de verhuurder, en moet diegene daarvoor betalen. Maar een nieuwe huurder dus nooit.

NederWoon is om een reactie gevraagd, maar wil niet ingaan op het vonnis.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.