De Korenmarkt in Arnhem op archiefbeeld.
Volledig scherm
De Korenmarkt in Arnhem op archiefbeeld. © Eveline van Elk

Nee tegen rolstoelbezoek leidt tot aangifte van discriminatie tegen Arnhems café

ARNHEM - Bezoekers van het Arnhemse café Bloopers op de Korenmarkt gaan aangifte wegens discriminatie doen tegen de horecazaak omdat een van hen zaterdagavond de toegang werd ontzegd.

De zich in een rolstoel verplaatsende Marco Simon uit Harderwijk verbleef ruim een uur in het café met zijn vriendengroep, totdat een portier hem sommeerde de zaak te verlaten, met als argument dat de veiligheid in het geding was.

Quote

Ik heb dit nog nooit meegemaakt

Mathijs Jonkers, Bezoeker café Bloopers, Arnhem

,,Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zegt Mathijs Jonkers uit Didam, die zijn ongenoegen over de gang van zaken deelde via social media. Jonkers maakt ook onderdeel uit van de vriendenclub die twee keer per jaar ergens in Nederland een avondje uit gaat. Simon, op zijn negentiende jaar gehandicapt geraakt, gaat altijd mee in zijn rolstoel. 

,,Marco houdt van dansen en dat kan hij ook heel goed in zijn rolstoel”, licht Jonkers toe. ,,Hij geniet er echt van. We zijn in talloze cafés in den lande geweest. We zijn op een drukbezocht Oktoberfest geweest waar Marco in zijn rolstoel voorop ging in de polonaise. Nog nooit hebben we problemen gehad. Nu in Arnhem is dat wel gebeurd.”        

Dansvertier bij de DJ

Toen de groep het café binnen kwam, zou Marco Simon al met zijn rolstoel naar een hoekje zijn verwezen door de portier. ,,Dat plekje was nog te treurig om een kamerplant neer te zetten”, zegt Jonkers. 

De groep ging daarna gewoon het café in en vond in het zicht van de DJ het gewenste dansvertier, Marco incluis.Dat werd zelfs nog vastgelegd door de huisfotograaf van Bloopers. 

Toen de portier alsnog ingreep met het verzoek de zaak te verlaten, trachtte Jonkers hem nog op andere gedachten te brengen met het verhaal dat er geen enkele argumentatie denkbaar is om een man in een rolstoel je zaak uit te zetten. ,,Toen ben ik letterlijk opgetild en zelf de zaak uitgezet, waarna mijn vrienden volgden.”

Politieke vragen

Verschillende gemeenteraadsleden uit Arnhem reageerden via social media verontwaardigd op het bericht. De SP-fractie in de Arnhemse gemeenteraad heeft ook vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over de kwestie. 

De partij vindt dat cafés met een discriminerend deurbeleid moeten worden aangepakt met een berisping, een boete of intrekking van hun vergunning.    

Later meer.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.