Nederlandse SS’ers.
Volledig scherm
Nederlandse SS’ers. © Archief De Gelderlander

Negen voormalige Nederlandse SS’ers krijgen nog een Duits pensioen

ARNHEM - Negen Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse krijgsmacht hebben gevochten, ontvangen nog altijd een aanvullend pensioen. Het gaat om uitkeringen voor ‘Kriegsbeschädigte’ van gemiddeld 390 euro per maand. 

Onder die groep bevinden of bevonden zich ook veteranen van de Slag om Arnhem, zo stelt militair historicus Jasper Molenaar, die bezig is met baanbrekend onderzoek naar de cruciale  rol van Nederlandse collaborateurs tijdens de Slag om Arnhem.

Het pensioen ontvangen de negen Nederlanders van het  Landschaftsverband Rheinland (LVR) in Keulen, dat verantwoordelijk is voor uitkeringen die voortkomen uit het zogeheten Bundesver­sorgungsgesetz voor mensen waaraan de Duitse staat verplichtingen heeft.

Van 34 naar 5

In Nederland ontstond dit voorjaar enige opschudding, toen de NOS meldde dat 34 voormalige Waffen SS’ers de uitkering kregen. Later werd dit aantal, na een verklaring van  de LVR vanuit Keulen, teruggebracht naar 5. 

De LVR heeft de gegevens voor deze krant ‘geactualiseerd’. Woordvoerder Karin Knöbelspies komt na onderzoek tot een getal van negen Nederlanders. Alle negen gevallen zijn inmiddels onderzocht. Er is geen enkele grond gevonden om de uitkering voor die mensen in te trekken, zo geeft de woordvoerder. 

Mensenrechten geschonden

Er zijn geen bewijzen gevonden dat de negen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Sinds 1998 is in Duitsland een wet van kracht die intrekking mogelijk maakt als wordt aangetoond dat betrokkene mensenrechten heeft geschonden in de nazitijd. Het lidmaatschap van de SS alleen is volgens de Duitse wet geen reden om de uitkering in te trekken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden circa 25.000 Nederlanders vrijwillig in de Waffen SS.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.