Volledig scherm
Een brandweerauto bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Nep-gewonden raken écht gewond bij oefening Oranjekazerne Arnhem

VideoARNHEM - De vier personen die donderdagavond lichtgewond raakten bij een oefening op de Oranjekazerne bij Schaarsbergen waren ingehuurde figuranten. Deze ‘lotusslachtoffers’ werden ingezet om zo realistisch mogelijk gewonden na te bootsen, maar raakten dus zelf gewond.

De gewonden zijn na onderzoek en observatie in het ziekenhuis weer thuis, meldt een woordvoerder van Defensie vrijdag. De toedracht naar wat er precies is gebeurd, is nog in onderzoek. Mogelijk hadden de vier personen te veel rook ingeademd.

Op het militaire terrein ten noorden van Arnhem werd terrorismegevolgbestrijding geoefend, bedoeld om te trainen wat er na een aanslag moet gebeuren. Het betrof een multidisciplinaire oefening van ambulance, brandweer, politie, marechaussee en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). 

Zowel de Veiligheidsregio Gelderland-Midden als Zuid waren bij de oefening betrokken. Onder meer met rookmachines werden situaties geënsceneerd. 

Schuimbekken

Voor de oefening werden roc-studenten en ingehuurde ‘lotusslachtoffers’ (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffer) ingezet.

Een lotusslachtoffer kan realistisch een gewonde nabootsen, door middel van schmink en gedrag. Denk aan schuimbekken of doen alsof hij of zij een herseninfarct heeft opgelopen. De roc-studenten gaven volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid ‘meer body’ aan de oefening. 

Bekijk hieronder een uitlegvideo over een andere militaire oefening met lotusslachtoffers.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.