Nettie van Steen verloor haar vader Henk (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Nettie van Steen verloor haar vader Henk (rechts). © Rolf Hensel

Netties vader overleed in de eerste golf, het leed is nog niet geleden: ‘Na 45 minuten klopte Dela op de deur’

Op 23 maart 2020 verloor Nettie van Steen haar 84-jarige vader aan covid. Nu, ook precies drie jaar geleden dat het kabinet de coronamaatregelen aanscherpte, ergert de Arnhemse zich aan wat ze steeds meer om zich heen hoort zeggen: wat stelde die crisis nou eigenlijk echt voor?

16 reacties

 • Pjotr de Kok

  3 maanden geleden
  Kenneth@ Het klopt niet dat als griepvirussen een, twee jaar amper toeslaan één of twee jaar later griepvirussen dan door langere mutatietijd veel verder verwijderd zijn van oorspronkelijke virussen. Je hebt zo'n 200 griep- en verkoudheidsvirussen waarvan er elk jaar een paar dominanter worden. Als minder besmettelijke of mildere varianten dominant zijn heb je amper griepdoden zoals 2019-2020. Mede daardoor veel meer coronadoden maart 2020 tot eind 2020. Want je hebt dan meer zwakkeren over.
 • Kenneth Tharmaratnam

  3 maanden geleden
  @Joes Rolsteen: Ook tijdens corona is er altijd ieder jaar een griep geweest. Alleen omdat we toen al die coronamaatregelen hadden hebben weinig mensen een griep gehad. En omdat ieder jaar het griepvirus een heel klein stukje afwijkt t.o.v. het jaar ervoor zijn de gevolgen normaal gesproken voor de meesten heel mild. Nu veel mensen enkele jaren geen griep hebben gehad is het verschil met het griepvirus van de laatste keer een stukje groter waardoor men nu wat zwaarder getroffen wordt.
 • Kenneth Tharmaratnam

  3 maanden geleden
  @Pjotr de Kok; Er zijn anders meer dan genoeg internationale wetenschappelijke studies en bewijzen die aantonen dat met vaccinaties met goede vaccins de kans op zware coronaklachten inclusief longcovid aanzienlijk verkleint. Maar vooral bij mensen die niet eerst voor hun vaccinatie al een zware coronabesmetting hebben doorgemaakt. Daarnaast zijn er ook mensen met griepproblemen die met een (jaarlijkse) griepprik nog nauwelijks griepproblemen zouden hebben gehad.
 • A. Bruijs

  3 maanden geleden
  Als je denkt dat je aan dela vast zit omdat je daar je polis hebt dan heb je het mis...steeds meer betere uitvaartcentra's hebben met geen enkele verzekering een contract en dienen daar de nota in en dela moet overmaken aan het uitvaartcentra die jij gekozen hebt.
 • Pjotr de Kok

  3 maanden geleden
  Kenneth@ Het RIVM heeft in juni 2022 een rapport gepubliceerd waarin wordt geconcludeerd dat enten geen of hooguit de kans op het krijgen van longcovid maar zeer licht verkleint. Verder ken ik veel mensen die wel jarenlang door (verwaarloosde) griep longproblemen hebben gehad, inclusief hersenmist en geur- en reukproblemen. Omdat men bij longfoto's geen bijzonderheden vonden zeiden de artsen dat het tussen de oren zat.
 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's
  1

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.