Het 'Peperstuk' van Bronbeek, oorlogsbuit uit Atjeh.
Volledig scherm
PREMIUM
Het 'Peperstuk' van Bronbeek, oorlogsbuit uit Atjeh. © Museum Bronbeek

Niemand heeft het kanon van Bronbeek nog opgeëist als oorlogsbuit: ‘De Indonesiërs zijn terughoudend’

ARNHEM - Dreigt straks grote leegte in Museum Bronbeek in Arnhem, nadat de Indonesiërs de ‘oorlogsbuit’ en de 'roofkunst' uit het koloniale verleden van Nederland hebben opgeëist? Commandant Karel van Dreumel van Bronbeek noemt dat toekomstbeeld nadrukkelijk ‘onzin’.

5 reacties

 • haske

  12 maanden geleden
  De verongelijkte reacties hier zijn erg voorbarig, want in het stuk staat letterlijk dat er nog géén verzoeken zijn om teruggave! De musea in Indonesië zijn ook niet allemaal berekend om alle stukken daar te kunnen bewaren ( vochtig klimaat, geen airco soms) dus zullen ze hier beter geconserveerd blijven.
 • Jopie

  12 maanden geleden
  Waarom moest Duitsland ná WO2 van Nederland dan wel oorlogsbuit etc. teruggeven of (terug)betalen? Waarom is men in Nederland verongelijkt als andere landen sommeren c.q. dit eisen van Nederland?
 • KermitArnhem

  12 maanden geleden
  De bevolking wordt niets gevraagd. Het is iedere keer een minderheid die met gesubsidieerde clubjes bij de politiek zijn zin doordramt. Het is het einde van alle democratie als de meerderheid continu buitenspel staat en de minderheid steeds zijn zin krijgt.
 • Aad

  12 maanden geleden
  Ik ben eenmaal bij Bronbeek geweest om te werken, er wonen daar vele indonesiers dus het geklaag dat nederlanders dit museum niet mogen runnen gaat hier niet op.Maar van mij mogen alle buitenlandse kunstwerken terug naar land van herkomst, zijn we daar ook mooi van af.
 • AstrA1993

  12 maanden geleden
  En zo worden onze musea  onder het mom van ,,,oorlogsbuit,,  helemaal leeg  gemaakt  ,  moet er van alles worden terug gegeven en blijft er weinig meer over..!   tenminste...?   als de regering toegeeft aan de diverse claims  ! . het is toch te hopen dat hier zeer kritisch naar word gekeken , want  zelf heb ik de indruk dat het meer een kwestie van ,,geld ,,  is  dan dat er echt  historische waarde aan het land van herkomst  word gegeven , willen ze het zien..?  kunnen ze hier terecht..  want  wat blijft er anders  van onze cultuur en historie nog over voor ons nageslacht ?    

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.