Volledig scherm
Woningen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem aan het Goeman Borgesiusplein. © Marina Popova

Nieuw bestuur vermoedt fraude bij Arnhemse woningbouwvereniging

ARNHEM - Het nieuwe bestuur van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem doet aangifte tegen een oud-adviseur en een voormalig bestuurslid. Er is mogelijk sprake van fraude.

Directe aanleiding is het ontbreken van de boekhouding van de vereniging over de jaren 2012 tot en met 2014 en 'vermeend strafbaar handelen' van de ex-adviseur en het bewuste oud-bestuurslid. Er zijn in het verleden kosten opgevoerd voor diensten waarvan het niet duidelijk is of die wel zijn geleverd.

Onbehoorlijk bestuur

Voorzitter Marja de Bruyn, die sinds begin 2018 aan het roer staat van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem (WBvA), kondigt verder juridische stappen aan tegen bestuursleden uit de periode 2008-2018, wegens 'onbehoorlijk bestuur'.

Zo zijn meerdere langlopende contracten afgesloten waarvan één nog eind 2017. Dat laatste had de vereniging met 180 huizen op de Braamberg en de Geitenkamp in Arnhem 'een geruim aantal tonnen' kunnen gaan kosten, zegt de voorzitter. Het nieuwe bestuur bestrijdt de rechtmatigheid van deze overeenkomst, waarvoor de leden geen akkoord hebben gegeven.

Verkopen

Het gaat om contracten 'tot in lengte van jaren'. Eén van de overeenkomsten is door het vorige bestuur afgesloten in de periode waarin, onder nauw toezicht van de gemeente Arnhem, werd gewerkt aan een nieuwe, professionelere organisatie. De gemeente greep in toen het toenmalige bestuur in de zomer van 2016 binnen tien dagen alle 180 woningen van de vereniging wilde verkopen.

Onder leiding van wethouder Wonen Geert Ritsema (SP) werd de overgang naar een nieuwe organisatiestructuur ingezet. Het oude bestuur bleef nog bijna twee jaar aan en kon zo eind 2017 nog contracten afsluiten. Ritsema's opvolger Ronald Paping (GroenLinks) volgt de zaak 'met interesse en op afstand'. ,,Het nieuwe bestuur is aan zet", vindt de wethouder.

Strafrechtelijk onderzoek

Afgelopen voorjaar, toen meer duidelijk werd over de penibele financiële situatie van de WBvA, zijn de resterende twee leden van het oude bestuur afgetreden. Zij en hun mede-bestuursleden kunnen nog op het matje worden geroepen voor de jaren 2015 tot en met 2017. De jaarrekeningen zijn weliswaar goedgekeurd, maar zonder het bestuur te ontslaan van verantwoordelijkheden, zoals gebruikelijk is.

Aanleiding voor die ongewone handelwijze zijn onder meer de uitkomsten van forensisch onderzoek dat het nieuwe bestuur de afgelopen maanden heeft laten doen naar het verleden van de WBvA. Er is nu contact met het Openbaar Ministerie over een eventueel strafrechtelijk onderzoek. Justitie kon de vraag of dat er daadwerkelijk komt nog niet beantwoorden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.