Volledig scherm
De Slijpbeek wordt in het nieuwe Slijpbeekpark nog meer zichtbaar dan nu het geval is. © Rolf Hensel

Nieuw park voor mens en dier tussen Arnhem en Oosterbeek

ARNHEM/ OOSTERBEEK - Tussen Arnhem en Oosterbeek wordt in de komende vijf tot tien jaar een nieuw park gevormd met de in vol ornaat te aanschouwen Slijpbeek als natuurlijke verbinding. 

Quote

We voorkomen dat de beek droog valt

Jeroen van Herk, Landschapsecoloog

Van het stroomgebied van de beek wordt een aaneengesloten gebied gemaakt waarvan het landgoed Mariëndaal, de bedrijventerreinen Den Brink en De Hes en de uiterwaarden van de Rosandepolder deel uitmaken. Door er de natuur en het groen te versterken en door de verbindingen in het door de Utrechtseweg doorsneden gebied te verbeteren, moet het daar zowel voor mens als dier beter toeven worden.

Het plan voor het Slijpbeekpark, zoals het gaat heten, krijgt steun van lokale en provinciale overheden, waterschappen, Geldersch Landschap en Kasteelen, de Bekenstichting en in of bij het gebied gevestigde bewoners en ondernemers. Het geld dat nodig is om het te realiseren, wordt volgens landschapsecoloog Jeroen van Herk gezocht bij verschillende reeds bestaande fondsen. ,,We gaan dit stap voor stap realiseren.” 

De Slijpbeek, nu vooral op het grondgebied van Mariëndaal zichtbaar, moet één doorlopende, stromende beek worden van het landgoed tot en met de Rijn. De beek krijgt meer ruimte én meer water: bij de woningen aan de oostkant van Oosterbeek en in Het Dorp en bij de bestaande bouw en nieuwbouw in het gebied wordt het regenwater van het riool afgekoppeld. ,,Het zal de grondwaterstand in het park versterken en voorkomen dat de beek droogvalt”, aldus Van Herk.  

De grens die de Utrechtseweg nu vormt tussen Mariëndaal en het zuidelijk gelegen uiterwaardengebied moet ter plaatse worden weggenomen door daar een verbinding te creëren voor voetgangers. Dat kan in de ogen van de plannenmakers bijvoorbeeld met beplanting, straatmeubilair of drempels in de weg.  

Rondje

Over het spoor van het bedrijventerrein Den Brink - Arnhems Buiten - naar Mariëndaal zou een extra verbinding moeten komen. Wandelaars kunnen dan een gemarkeerd rondje van een kilometer of vijf door het hele gebied maken.  Op andere plekken moeten extra toegangen voor omwonenden komen. Wat er nog aan andere barrières is, zoals hekken, moet verdwijnen. 

De grotere ruimte voor water en de betere verbindingen tussen de stuwwal en de uiterwaarden moeten het leefmilieu voor plant en dier een oppepper geven. Marter, vos, hermelijn en veldmuis kunnen langs de beek hun weg tussen de hoger en lager gelegen natuur vinden. In en om de beek moet het leefmilieu voor vissen, amfibieën en reptielen verbeteren. 

In de Rosandepolder wordt het uiterwaardenlandschap versterkt met onder meer bloemrijke graslanden en meidoornhagen. De zichtbaarheid van cultuurhistorische elementen als de restanten van kasteel Rosande, de oude steenoven en de tankkazematten van de IJssellinie wordt vergroot. 

Parkeerterrein

Om met name in de zomer de drukte rond het water van het Gat van Moorlag vlakbij de Nederrijn weg te nemen, is het voorstel om bij de Klingelbeekseweg een parkeerterrein te realiseren en de toegang naar de plas via de Slijpbeekweg af te sluiten voor auto’s, met uitzondering van die van de bewoners van de Rosandepolder. Zwemmers en zonaanbidders moeten dan een stukje lopen naar het Gat.

De bedrijventerreinen Den Brink en De Hes (KEMA-terrein) worden geïntegreerd in het groene concept door de bebouwing zo groen, energiezuinig en duurzaam mogelijk te maken. Op De Hes wil projectontwikkelaar en vastgoedbelegger Amvest enkele honderden woningen en enkele woon-werklocaties realiseren. 

Volledig scherm
Overzichtskaart van het nieuw te vormen Slijpbeekpark tussen Arnhem en Oosterbeek, in het stroomgebied van de Slijpbeek. © vanRossumDesign
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.