Nieuw park voor mens en dier tussen Arnhem en Oosterbeek
ARNHEM/ OOSTERBEEK - Tussen Arnhem en Oosterbeek wordt in de komende vijf tot tien jaar een nieuw park gevormd met de in vol ornaat te aanschouwen Slijpbeek als natuurlijke verbinding.
Delen per e-mail
We voorkomen dat de beek droog valt
Van het stroomgebied van de beek wordt een aaneengesloten gebied gemaakt waarvan het landgoed Mariëndaal, de bedrijventerreinen Den Brink en De Hes en de uiterwaarden van de Rosandepolder deel uitmaken. Door er de natuur en het groen te versterken en door de verbindingen in het door de Utrechtseweg doorsneden gebied te verbeteren, moet het daar zowel voor mens als dier beter toeven worden.
Het plan voor het Slijpbeekpark, zoals het gaat heten, krijgt steun van lokale en provinciale overheden, waterschappen, Geldersch Landschap en Kasteelen, de Bekenstichting en in of bij het gebied gevestigde bewoners en ondernemers. Het geld dat nodig is om het te realiseren, wordt volgens landschapsecoloog Jeroen van Herk gezocht bij verschillende reeds bestaande fondsen. ,,We gaan dit stap voor stap realiseren.”
De Slijpbeek, nu vooral op het grondgebied van Mariëndaal zichtbaar, moet één doorlopende, stromende beek worden van het landgoed tot en met de Rijn. De beek krijgt meer ruimte én meer water: bij de woningen aan de oostkant van Oosterbeek en in Het Dorp en bij de bestaande bouw en nieuwbouw in het gebied wordt het regenwater van het riool afgekoppeld. ,,Het zal de grondwaterstand in het park versterken en voorkomen dat de beek droogvalt”, aldus Van Herk.
De grens die de Utrechtseweg nu vormt tussen Mariëndaal en het zuidelijk gelegen uiterwaardengebied moet ter plaatse worden weggenomen door daar een verbinding te creëren voor voetgangers. Dat kan in de ogen van de plannenmakers bijvoorbeeld met beplanting, straatmeubilair of drempels in de weg.
Rondje
Over het spoor van het bedrijventerrein Den Brink - Arnhems Buiten - naar Mariëndaal zou een extra verbinding moeten komen. Wandelaars kunnen dan een gemarkeerd rondje van een kilometer of vijf door het hele gebied maken. Op andere plekken moeten extra toegangen voor omwonenden komen. Wat er nog aan andere barrières is, zoals hekken, moet verdwijnen.
De grotere ruimte voor water en de betere verbindingen tussen de stuwwal en de uiterwaarden moeten het leefmilieu voor plant en dier een oppepper geven. Marter, vos, hermelijn en veldmuis kunnen langs de beek hun weg tussen de hoger en lager gelegen natuur vinden. In en om de beek moet het leefmilieu voor vissen, amfibieën en reptielen verbeteren.
In de Rosandepolder wordt het uiterwaardenlandschap versterkt met onder meer bloemrijke graslanden en meidoornhagen. De zichtbaarheid van cultuurhistorische elementen als de restanten van kasteel Rosande, de oude steenoven en de tankkazematten van de IJssellinie wordt vergroot.
Parkeerterrein
Om met name in de zomer de drukte rond het water van het Gat van Moorlag vlakbij de Nederrijn weg te nemen, is het voorstel om bij de Klingelbeekseweg een parkeerterrein te realiseren en de toegang naar de plas via de Slijpbeekweg af te sluiten voor auto’s, met uitzondering van die van de bewoners van de Rosandepolder. Zwemmers en zonaanbidders moeten dan een stukje lopen naar het Gat.
De bedrijventerreinen Den Brink en De Hes (KEMA-terrein) worden geïntegreerd in het groene concept door de bebouwing zo groen, energiezuinig en duurzaam mogelijk te maken. Op De Hes wil projectontwikkelaar en vastgoedbelegger Amvest enkele honderden woningen en enkele woon-werklocaties realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sportscholen in Arnhem en omgeving riskeren een boete maar openen toch de deuren voor hun leden
ARNHEM - Negen fitnesscentra in Arnhem, Elst en Zevenaar hebben vanmorgen om 8.30 uur de deuren geopend voor een ‘gezondheidsmarathon'. De sportscholen zullen, op zeer beperkte schaal en met inachtneming van de RIVM-maatregelen, hun leden binnen en buiten ontvangen en trainen. -
PREMIUM3
Kap- en nagelsalon Albert en Michella Kox wél open, maar bijbehorende zonnestudio niet
ARNHEM - Eigenaren van zonnestudio’s zijn boos. De toestemming om afgelopen woensdag weer open te gaan was vorige maand nog niet gegeven of ze werd dezelfde dag alweer ingetrokken. -
Afspraak maken voor vaccinatie in Papendal problematisch: ‘Maar we krijgen weer nieuwe vaccins’
ARNHEM - Wie voor een vaccinatie naar de priklocatie op Papendal bij Arnhem wil, moet geduld hebben. Voor al het beschikbare vaccin zijn inmiddels afspraken gemaakt, dus wie snel aan de beurt wil zijn moet uitwijken naar prikplekken elders. -
PREMIUM1
Nog amper verwarde mensen in cel, einde aan ‘traumatiserend verblijf’ in de cel
ARNHEM - Het komt nog amper voor dat verwarde mensen die niks strafbaars hebben gedaan toch in een politiecel belanden, in afwachting van hulp. Dit komt door betere samenwerking tussen de politie en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). -
PREMIUM
Schoolgebouw in Coehoorn maakt plaats voor nieuw woon/werkpand; Ontmanteling begonnen
ARNHEM - De ontwikkelingen in het Coehoorngebied in Arnhem volgen elkaar nu snel op. Nadat Cohousing groen licht kreeg voor een woongebouw aan het Nieuwe Plein, maakt voormalige school De Rank nu plaats voor een nieuw woon- en werkpand.
-
PREMIUMVideo8
Burgemeester Marcouch en aanhang Vitesse op ramkoers na sfeeractie bij halve finale
ARNHEM - Het politie-optreden tegen een groep Vitesse-supporters die de spelers bij GelreDome wilde aanmoedigen in de aanloop naar de halve finale in het bekertoernooi heeft kwaad bloed gezet. De aanhang van de club is woedend op Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch. ,,Dit zit ons heel hoog.” -
PREMIUM
Uitbaggeren defensiehaven moet droogligging woonboten verhelpen: ‘Reikhalzend naar uitgekeken’
ARNHEM - De defensiehaven, een haven aan de Nederrijn ter hoogte van Landgoed Klingelbeek, wordt de komende weken uitgebaggerd. Dat is nodig, omdat de grote hoeveelheid vervuild slib op de bodem problematisch is voor de woonboten die er liggen. -
PREMIUMInterview3
Klimaatactivist Marloes Spaander: ‘We moeten zuinig zijn op wat we hebben’
Het organiseren van de klimaatmanifestatie in Arnhem is de jongste stap in de strijd van de Arnhemse activiste Marloes Spaander (40) om de wereld van een dreigende ondergang te redden. Ze heeft er al zoveel moois van gezien dat ze het toch echt zonde zou vinden als dat straks verdwijnt onder een door de klimaatverandering te ver gestegen zeespiegel.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
12 reacties
Theo
niet
SRB
Anton
Rob