Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw van het project Turfstraat in Arnhem door projectontwikkelaar Stadswaarde, gezien op de hoek Turfstraat-Nieuwstraat. © LEVS Architecten

Nieuwbouw ‘Turfstraat’ maakt Audrey Hepburnplein in Arnhem af

ARNHEM - Nieuwbouwproject ‘Turfstraat’ in de Arnhemse binnenstad gaat het nieuwe Audrey Hepburnplein zijn definitieve gezicht geven. De bouw van het complex start begin 2019.

Eerst moet nog het huidige flatgebouw met winkels in de Turfstraat (voorheen Broerenstraat) wijken. Projectontwikkelaar Stadswaarde wil in november starten met de sloop van het wederopbouwpand, dat nu nog deels gebruikt wordt door atelierbeheerder SLAK.

De Amsterdamse projectontwikkelaar Stadswaarde wil vaartmaken met de nieuwbouw nu dertien van de achttien appartementen van het complex zijn verkocht. In de nieuwbouw komen behalve woningen ook vier winkelruimtes, op de begane grond.

Vertaling

De nieuwbouw tussen Rodenburgstraat en Nieuwstraat, waarbij LEVS Architecten uit Amsterdam heeft gestreefd naar ‘een eigentijdse vertaling van de architectuur van de naoorlogse wederopbouw’ is het sluitstuk van het nieuwe Audrey Hepburnplein.

Eerder werd daar al de Sint Jansbeek aangelegd en verrees de nieuwbouw van  Focus Filmtheater Arnhem. Op de hoek Rodenburgstraat-Turfstraat bouwen particulieren momenteel op losse kavels naar eigen ontwerp een binnenstadswoning.

Verbinding

Al bij al ‘een flinke opwaardering’, vindt Jeroen Messemaeckers van de Graaf, directeur van Stadswaarde. Hij ziet de afronding van het Audrey Hepburnplein met het gebouw als ‘een eerste stap voor een interessante voetgangersverbinding tussen de Rijn en de Arnhemse binnenstad’.

De ontwikkeling rond de nieuwbouw betekent wel het einde voor de culturele invulling van de leegstaande winkelpanden in het huidige gebouw aan de Turfstraat. ,,De tijdelijke gebruikers nemen eind deze maand afscheid met een speciale manifestatie’’, zegt directeur Arno de Blank van SLAK.

Alternatieve locaties

Ondertussen wordt druk gezocht naar alternatieve locaties. Deels zijn die er al ,,Voor ASA, Analoog Studio Arnhem, is een ruimte gevonden aan de overkant, in het voormalige pand van de marktmeesters in de Munststeeg”, zegt De Blank.

Bijvoorbeeld galerie circa... dit hoopt hij onder te kunnen brengen in de voormalige Koepelgevangenis: ,,We zijn in gesprek.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.