Volledig scherm
De Arnhemse binnenstad gezien vanuit een van de kantoortorens bij station Arnhem Centraal. © Foto Raphael Drent

Nieuwe coalitie Arnhem wil meer banen in een duurzame stad

ARNHEM - Grote stappen maken met het verduurzamen van de stad en meer werkgelegenheid. Dat zijn twee belangrijke ambities van de nieuwe bestuurscoalitie in Arnhem. GroenLinks, VVD, D66 en PvdA hebben vrijdagmiddag hun plannen voor de stad onthuld.

Arnhem wil investeren in schone energie, tenminste drie wijken moeten de komende vier jaar afgekoppeld worden van het aardgasnet. Daarvoor wordt jaarlijks 1,25 miljoen uitgetrokken. In een speciaal klimaatfonds wordt 10 miljoen euro gestort. 

Milieuzone

Quote

De nieuwe coalitie wil in vier jaar tijds 500
Arnhemmers extra aan een baan helpen

Voornemen in het coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

Wat groen is, moet groen blijven in Arnhem. Voor extra groenmaatregelen wordt jaarlijks een ton uitgetrokken. De plannen voor de strengste milieuzone van Nederland worden gehandhaafd, maar de zone wordt niet groter en de uitbreiding met brommers en scooters is van de baan.

Tegelijk wordt zeven ton per jaar besteed aan 'een betere autobereikbaarheid', via onder meer 'innovaties en tariefacties'. Er worden zestig flitsparkeerplaatsen gemaakt en op de 'Blauwe golven' (die beter zullen worden onderhouden) komen tachtig extra parkeerplekken. Naar de mogelijkheden van een garage onder de singels wordt onderzoek gedaan. 

De gemeente wil 'optimale dienstverlening richting bedrijven'. Zo wordt de warenmarkt in het stadshart volgens de wens van de marktkooplui naar de Jansbeek verplaatst (kosten: 250.000 euro). De nieuwe coalitie spreekt ook de ambitie uit om in vier jaar tijds vijfhonderd Arnhemmers extra aan werk te helpen. Daarvoor wordt een fonds in het leven geroepen met 2,5 miljoen euro.

Armoede

Om armoede aan te pakken, wordt vier ton extra uitgetrokken. Om schulden te signaleren en aan te pakken, komt 250.000 euro per jaar beschikbaar. De GelrePas wordt toegankelijk voor gezinnen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm (nu is dat 120 procent). De omstreden bezuiniging van 761.000 euro op kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor minima is van de baan.

Om Museum Arnhem 'te behouden voor de stad' wordt 7,5 miljoen uitgetrokken. Zoveel geld is maximaal nodig om de vastgelopen aanbesteding voor vernieuwing van het museum vlot te trekken. De 15 miljoen euro die daarvoor beschikbaar was, bleek bij lange na niet toereikend.

Stadsblokken-Meinerswijk

Over Stadsblokken-Meinerswijk is afgesproken dat GroenLinks (dat daar geen woningbouw wil) de vrijheid krijgt om tegen alle voorstellen over dat gebied te stemmen. Dat geldt ook voor de twee GroenLinks-wethouders in het college van B en W.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.