Volledig scherm
Atlete Dafne Schippers gaat met jonge fans op de foto in de nieuwe sprinter. © Marc Pluim

Nieuwe Sprinter sprint nog niet, maar Dafne wel

ARNHEM/ WIJCHEN - De nieuwe Sprinter van de Nederlandse Spoorwegen doet zijn naam geen eer aan. Tijdens een feestelijk ritje van Arnhem naar Wijchen wordt deze dinsdagmiddag vier keer op de rem gestaan. Halverwege maakt de geur van nieuwe stoelbekleding plaats voor een brandlucht.

Zijn het de nieuwe remmen, vragen de reizigers zich af? De conducteur houdt het op ‘een defect aan de trein’. Een halfuur later dan gepland komt de nieuwe Sprinter, één van de twintig nieuwe treinstellen die de afgelopen weken in gebruik zijn genomen, op de eindbestemming aan.

Toepasselijk
En het begint allemaal zo mooi. Niemand minder dan topatlete Dafne Schippers stapt vroeg in de middag in Arnhem met haar estafetteploeg aan boord van de nieuwe Sprinter. Toepasselijk, want Schippers zou slechts drie seconden langzamer zijn dan het blauwgele gevaarte op een afstand van tweehonderd meter.

Handtekening
Ruim vijftig jeugdsporters van Atletiekvereniging Wijchen en veertig ouderen van woonzorgcentrum Vreedenhoff uit Arnhem vergezellen de bekende atleten in het achterste treindeel. Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Schreeuwende kinderen drommen zich continu een weg naar Schippers. Allemaal zwaaiend met een papiertje waarop de handtekening van de atlete moet verschijnen. Een foto met de winnares van olympisch zilver kan daarbij niet achterwege blijven.

Soepel
Van rondrennende kinderen vol adrenaline lijken de ouderen geen last te hebben. Één voor één banen ze zich met rollator of rolstoel een weg de Sprinter in. Dat gaat volgens begeleidster Elly Wolkenveldt (60) een stuk makkelijker dan gedacht. „Dit ging heel soepel. Bij bussen is er altijd wel een opstapje. Dat is in deze trein niet zo. De vloer is laag, waardoor rolstoelen zo naar binnen rollen”, vertelt ze. „En de toiletten zijn ook aangepast voor ouderen.”

Uitschuifbare trede
Het is één van de vernuftige nieuwigheden van de Sprinter. Een uitschuifbare trede in combinatie met de lage vloer moet reizen met de trein voor mensen met een beperking en ouderen toegankelijker maken. De twintig treinstellen bieden daarnaast plaats voor ruim 6.000 reizigers. Gratis internet, usb-aansluitingen en stopcontacten maken de nieuwe Sprinters af.

Opgelucht
Dafne Schippers haalt opgelucht adem als ze in de oude Sprinter terug naar Arnhem zit. Halverwege de heenreis denkt ze een rustmoment te vinden in de eerste klas, maar ook daar weten de enthousiastelingen haar snel te vinden. Toch spreekt ze vol lof over de nieuwe trein. „Ik vind hem heel mooi. Het design en het hele uiterlijk zijn super.”
Dus vaker met de Sprinter? „Nee, de auto is voor mij toch makkelijker.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.