Nieuwe verklaring in Arnhemse villamoord:
Ömar A. zegt onder druk valse bekentenis te hebben afgelegd

ARNHEM - Ömar A. zegt onder druk een valse bekentenis te hebben afgelegd in de Arnhemse villamoord uit 1998 waarbij een 63-jarige vrouw in haar woning aan de Apeldoornseweg in Arnhem werd doodgeschoten en bestolen. Een 33-jarige vriendin die aanwezig was, raakte zwaargewond. Negen mannen uit het drugscircuit uit Arnhem en Nijmegen zaten jarenlang vast. De bekentenis van Ömar A. vormde het belangrijkste bewijs in deze zaak. 

Advocaat Paul Acda, die de tot 12 jaar veroordeelde Nevzat A. bijstaat, zocht Ömar A. in Frankfurt op en filmde het gesprek waarin de veroordeelde aangaf een valse bekentenis te hebben afgelegd. Beelden daarvan liet hij maandagavond zien bij De Wereld Draait Door. ,,Ömar A. zegt onterecht veroordeeld te zijn. Hij is onder druk gezet tijdens verhoren. Er is uren op hem ingebeukt.’’ Acda gaat er van uit dat Ömar A. nu - twintig jaar na dato - de waarheid spreekt.

De Arnhemse villamoord geldt al jaren als een dossier dat mogelijk gerechtelijke dwalingen zou bevatten en zou thuishoren in het rijtje van de Puttense moordzaak en de Schiedammer Parkmoord. Twee bekentenissen in deze zaak vormden het enige echte bewijs. De kans dat die bekentenissen vals zijn omdat de politie ze beïnvloed heeft is groot, concludeerde  de adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) afgelopen september na intensief onderzoek naar de zaak rond de roofmoord op de 63-jarige vrouw.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft naar aanleiding van het uiterst kritische rapport van de ACAS  het Nederlands Forensisch Instituut opdracht gegeven om dna-onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek kost tijd. De uitkomst daarvan bepaalt of de zaak heropend wordt.

Volledig scherm
1999: Justitie, advocaten en verdachten van de Villamoord worden rondgeleid langs de plaats van delict aan de Apeldoornseweg. © MP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.