Het verhaal van Noa Pothoven overheerst na haar overlijden in verschillende buitenlandse media.
Volledig scherm
Het verhaal van Noa Pothoven overheerst na haar overlijden in verschillende buitenlandse media. © DG

Noa's (17) zelfgekozen dood is wereldnieuws geworden, haar familie wil radiostilte

ARNHEM - Het overlijden van de 17-jarige Noa Pothoven uit Arnhem is wereldnieuws geworden. Tot verdriet en verbijstering van de familie melden buitenlandse media dat er sprake zou zijn van actieve euthanasie. 

Dat in Nederland een 17-jarige actieve euthanasie zou kunnen krijgen zorgt op sociale media voor veel discussie. Andere media spreken dat tegen en melden dat de gevraagde euthanasie juist is geweigerd. Het overlijden van Noa kwam zo op nieuwssites in onder andere Spanje, Finland, Turkije, India, de Dominicaanse Republiek en Venezuela.

Verslaggevers uit onder meer Duitsland, Engeland, Italië, en Verenigde Staten zijn in Arnhem op zoek gegaan naar de familie. 

De familie Pothoven betreurt het ten zeerste dat in de buitenlandse media wordt gesuggereerd dat hun dochter Noa overleden is door actieve euthanasie. Noa overleed zondag nadat ze was gestopt met eten en drinken. Ze werd begeleid door een medisch team.

In alle stilte afscheid nemen

Het gezin wil radiostilte, zegt vader Pothoven. De familie wil deze week in alle stilte afscheid nemen. De internationale mediastorm is hen niet ontgaan. ,,We hebben besloten op geen enkel verzoek tot een interview in te gaan. We zitten volop in de rouw om Noa, en dan kunnen we dit gedoe in de media absoluut niet erbij hebben. We willen er ook niks mee te maken hebben. We willen rust”, aldus de vader van Noa.

Verbeterde hulpverlening

De ouders van Noa hopen dat haar verhaal een hoger doel dient en dat de hulpverlening in Nederland aan kwetsbare psychische jongeren wordt verbeterd. Noa pleitte voor een instelling waar jongeren als zijzelf terecht kunnen voor zowel de psychische als fysieke hulp die ze nodig hebben.

Boek moet verplichte kost zijn

Noa’s boek, stelde haar moeder eerder, zou verplichte kost moeten zijn voor hulpverleners, maar ook voor kinderrechters en gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Ze hekelde de versnipperde jeugdzorg en noemde de bureaucratie en de wachtlijsten ‘gekmakend’. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.