Volledig scherm
Noa Pothoven in de prijzen tijdens BoekGoud 2019. © Eigen foto

Noa wint prijzen met boek over depressies en anorexia

ARNHEM - Noa Pothoven uit Arnhem is met haar boek Winnen of Leren de grote winnaar van het Soester Boekenbal. Ze won deze vrijdag de publieks- en vakjuryprijs (non-fictie). De 17-jarige was totaal verrast. ,,Zo bizar en niet verwacht”, zei ze.

Noa kampt met depressies en anorexia. Zonder dat haar ouders het wisten, benaderde ze de Levenseindekliniek in Den Haag, maar voor euthanasie komt ze niet in aanmerking. Ze is te jong. Naar school gaat Noa niet meer, ze is vrijgesteld van de leerplicht. Wel vond ze de kracht om een boek te schrijven en dat boek blijkt nu te worden gewaardeerd door zowel het publiek als de kenners. Ze won tijdens BoekGoud, de jaarlijkse schrijfwedstrijd van uitgeverij Boekscout in Soest, twee belangrijke prijzen. ,,Ik vond de prijsuitreiking heel leuk en ik doe mijn best om het vol te houden. Maar of ik doorga met schrijven weet ik niet”, zei Noa vrijdagavond. 

In haar boek schrijft Noa dat ze seksueel is misbruikt. Als ze 11 jaar is wordt ze op een schoolfeest aangerand en een jaar later gebeurt dat nog eens op een feestje. Als ze 14 is, zo schrijft ze, wordt ze verkracht door twee mannen. Ze vertelt daar niets over tegen haar ouders, die er laten achter komen en nu vinden dat het verhaal van Noa verteld moet worden. Noa is blij met het boek. Of ze schrijftalent heeft? Ze weet het niet. ,,Maar ik heb mijn best gedaan.” 

Noa werd in de afgelopen jaren vaak opgenomen in ziekenhuizen, instellingen en specialistische centra. Hoe het nu verder met haar gaat, is niet te voorspellen. Noa kreeg vrijdag na de prijsuitreiking heel veel felicitaties binnen via WhatsApp en Instagram. Van familie en vrienden, maar ook van onbekenden. ,,Dat laatste verraste mij enorm. Ik kreeg meer reacties van onbekenden dan bekenden. Echt bizar veel.”  

Wat ze met het prijzengeld, 1.000 euro, gaat doen? Noa heeft geen idee. ,,Wist je dat ik ook de genrewinnaar ben van de categorie gezondheid? Echt. Ik moet het allemaal op mij laten inwerken. Ik ben nu vooral heel moe van alle indrukken en ga zo naar bed.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.