Volledig scherm
Coehoon Centraal. © Marc Pluim

Nog dit jaar duidelijkheid toekomst creatieve wijk Coehoorn in Arnhem

ARNHEM - Blijft het Coehoornkwartier, het creatieve wijkje dat is ingeklemd tussen het Centraal Station en de Rijn, na 2018 bestaan? Nog voor het einde van dit jaar komt een definitief antwoord op die vraag.

De gemeente Arnhem heeft aan de initiatiefnemers van het project laten weten dat 'de ontwikkelingen in de Coehoorn positief zijn voor de stad' en 'een vorm van doorontwikkeling gewenst is'. Drie jaar geleden besloot de gemeente het Coehoornkwartier voor de periode van vijf jaar gedeeltelijk 'los te laten'. In de oude gemeentepanden, veelal genomineerd voor de sloop, zitten nu in totaal 90 creatieve ondernemers, kunstenaars en horeca. Een van de blikvangers is het populaire café Stella bij Starlight.

Succes
Het project blijkt een succes te zijn: de ondernemingen draaiden samen in 2015 een jaaromzet van 5,6 miljoen euro. En de rek is er nog niet uit. Grote partijen als de Nijmeegse Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en ArtEZ willen graag investeren in het gebied, mits de wijk een definitief karakter krijgt. Op dit moment loopt het project af in de zomer van 2018.

„We willen daarom snel duidelijkheid over de toekomst", zegt mede-initiatiefnemer Paul de Bruijn. „Ik hoop dat de gemeente lef toont door ons de kans te geven."

Sloop
De afgelopen maanden heeft hij meerdere malen met de gemeente Arnhem op de tafel te gezeten. De intentie om door te gaan is er bij beide partijen. Toch staan lang niet alle lichten nu al op groen, zo ziet De Bruijn. „Door de aantrekkende markt is sloop van de gemeentepanden ten behoeve van vastgoed op het eerste oog een aantrekkelijk alternatief. Dat zie je in veel steden, waar soortgelijke projecten steeds vaak sneuvelen. Ik hoop dat Arnhem de Coehoorn op waarde weet te schatten."

Uniek
Een verhuizing naar een andere plek in de stad is volgens de Bruijn geen optie: „Je kan dit niet zomaar één op één kopiëren. De huidige locatie is uniek."

Een woordvoerster van de gemeente bevestigt dat het college van B&W op zeer korte termijn een brief aan de gemeenteraad voorlegt, waarin de toekomst van de Coehoorn nader wordt toegelicht.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.