Een van de ondergrondse afvalcontainers aan de Keulse Slag op zaterdagmorgen 18 januari 2020.
Volledig scherm
Een van de ondergrondse afvalcontainers aan de Keulse Slag op zaterdagmorgen 18 januari 2020. © Bram Derix

Noodkreet uit Presikhaaf: ‘Gooi die afvalcontainers open!’

ARNHEM - De Keulse Slag in de Arnhemse wijk Presikhaaf is één grote vuilnisbelt. Elke dag weer. Dat beweert de actieve buurtbewoner Bram Derix. Hij vraagt zich af hoeveel meldingen hij nog moet maken, voor de Arnhemse gemeenteraad het stadsbestuur gaat dwingen om het slot van de ondergrondse afvalcontainers af te halen.

Deze zaterdagmorgen (18 januari 2020) heeft Derix liefst acht nieuwe meldingen achtergelaten op de speciale fixi-app van de gemeente Arnhem. Acht meldingen, allemaal voorzien van foto's van aan de Keulse Slag gelegen ondergrondse afvalcontainers, waaromheen door bewoners een berg vuil is gedrapeerd. 

De ondergrondse afvalcontainers kunnen door bewoners alleen met hulp van een afvalpas worden geopend. Er hoeft op dit moment nog niet voor het deponeren van afval in die containers te worden betaald. In de toekomst is dat wel het geval.

'Het wordt alleen nog maar erger’

,,En dan wordt het alleen nog maar erger", voorspelt Derix. ,,Terwijl het nu al maandenlang een puinhoop is. Elke dag zie ik gemeentewerkers die de boel komen opruimen. Dat kost klauwen met geld. Maar bovenal is de huidige situatie onverantwoord. Katten en meeuwen trekken die afvalzakken open. Waarna het afval zich door de hele straat verspreidt. Tot in de voortuinen van mensen aan toe. En al dat afval trekt ratten en ander ongedierte aan. Ik hoor van steeds meer mensen dat zij ratten hebben waargenomen in de straat.”

Derix heeft deze zaterdag niet alleen de fixi-app bestookt met meldingen. De actieve buurtbewoner heeft ook verschillende raadsleden en wethouder Cathelijne Bouwkamp van de toestand aan de Keulse Slag op de hoogte gebracht. In de hoop dat de kwestie toch nog weer een keer op de agenda wordt gezet.

Het naast de containers gedropte afval verspreidt zich over de hele Keulse Slag.
Volledig scherm
Het naast de containers gedropte afval verspreidt zich over de hele Keulse Slag. © Bram Derix

Derix: ,,Ik snap dat ze in wijken als Schaarsbergen en Hoogkamp nauwelijks problemen hebben met de afvalcontainers die alleen met pasjes kunnen worden geopend. Maar in wijken waar het gemiddeld inkomen vele malen lager is, zoals bijvoorbeeld Presikhaaf, is de situatie anders. Daar heb je gewoon bewoners die, omdat ze hun pasje kwijt zijn en overal lak aan hebben, ’s avonds of ’s nachts hun afvalzakken doodleuk naast de container deponeren. De gemeente Arnhem denkt die mensen te kunnen opvoeden, maar dat is een illusie.”

Spijkerkwartier

De gemeente Arnhem is afgelopen jaar stapsgewijs overgegaan om de ondergrondse containers af te sluiten. In veel wijken heeft dat geleid tot bergen afval naast die containers. Het Spijkerkwartier, met heel veel kamerbewoners, kampt hier bijvoorbeeld in hoge mate mee.

Derix: ,,Het slot moet er gewoon af. Bij ons in de buurt heeft de gemeente één ondergrondse afvalcontainer vergeten af te sluiten. Daaromheen ligt vrijwel nooit iets wat er niet hoort.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.