Volledig scherm
Nynke zet elke donderdag een nieuwe do-it-yourself-post online

Nynke maakt de wereld ietsje groener met do-it-yourself-tips

ARNHEM/ NIJMEGEN - Als het aan Nynke Kloppenburg ligt, zou iedereen vegetarisch koken en spullen hergebruiken. Nou weet ze dat de menselijke gewoontes niet in één klap veranderen, maar probeert ze met haar do-it-yourself-blog de wereld wel ietsje groener te maken.

Vaardigheden die je vroeger van je (groot)moeder leerde, legt Kloppenburg uit op nynkek.nl. Hoe je een gat in je broek repareert of een shirt tailleert bijvoorbeeld. „Mensen gooien te veel spullen weg. Het is tegenwoordig doodnormaal om kleding van 5 euro te kopen en het na vijf keer dragen in de prullenbak te mikken omdat er een gat in zit. Doodzonde. Kleding repareren is veel makkelijker dan mensen denken.”

Hipsters
Niet alleen grootmoeders trucjes komen aan bod, ook de hipster zou zich thuis voelen op haar blog. Haar tutorials gaan over eigen stempels maken in de vorm van inktvissen, stof bedrukken met camera-motief, je eigen enveloppen vouwen van natuurfoto’s of veganistisch koken.

Trucjes
Ideeën voor haar website haalt ze van Pinterest, maar ook uit haar dagelijks leven. Ken je die wegwerp peper- en zoutmolens? Die blijken heel makkelijk te hervullen, ontdekte ze. „Die vaatjes had ik thuis staan en vond ik zonde om weg te gooien, dus ging ik googelen. Blijken ze heel makkelijk te hervullen zijn door de dop even in heet water te steken. Dat is nu mijn best gelezen post.”

Reacties
Kloppenburg verdient geen hoge bedragen met haar blog. „Soms is het best lastig om vol te houden, omdat mijn tutorials veel tijd kosten. Ik denk wel eens: waar doe ik dit eigenlijk voor? Maar dan denk ik weer terug aan een leuke reactie van een lezer.”

Bekenheid
Toch zou ze geen bekende blogger willen worden. „Ik zag in de Hema laatst een vlogger die ik op internet volg. Toen dacht ik: ik weet alles over jou, terwijl jij mij niet eens kent. Zoiets lijkt me zo raar, dat volgers je herkennen en weten wat je die week allemaal hebt gedaan. Dat hoeft van mij niet zo. Als mensen door mij iets minder vaak spullen weg gooien, ben ik allang blij.”

Voor De Gelderlander geeft Kloppenburg inpaktips en vertelt ze hoe je zelf inpakpapier maakt. „Ideaal als je bent vergeten kerstpapier te halen of een cadeau extra speciaal wil maken.”

Bloggers zijn de nieuwe BN'ers. Ze vertellen je dagelijks wat je moet eten, dragen of maken en geven ondertussen een kijkje in hun leven. De Gelderlander zoekt bekende en minder bekende bloggers uit de regio op tijdens de feestdagen op en vraagt naar hun beste kersttips. Dit is het vijfde deel in een serie.

Volledig scherm
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.