Volledig scherm
De trein van Abellio kwam donderdagmiddag vanuit Düsseldorf naar Arnhem, alwaar de lijn tussen beide steden officieel werd geopend. © DG

Officiële aftrap stoptrein Arnhem-Düsseldorf, ondanks problemen

ARNHEM - De nieuwe treinverbinding tussen Arnhem en Düsseldorf is donderdagmiddag officieel geopend. Dit ondanks problemen met de software van de gloednieuwe stoptreinen, waardoor de stoptrein tot nog toe niet gereden heeft. Dat meldt vervoerder Abellio. 

De stoptrein zou vanochtend om 05.44 uur gaan rijden, maar dat lukte niet. De NS heeft bussen ingezet tussen Arnhem en Emmerik en verwacht dat de problemen om 16.30 uur verholpen zijn. Rond 19.00 uur zouden de treinen volgens het spoorboekje moeten rijden, zegt Abellio. Later liet de NS weten dat het de hele avond zou duren.

De trein die om 12.45 uur vanuit Duisburg zou aankomen in Arnhem, met Duitse vertegenwoordigers, heeft wel gereden. In Arnhem zijn ze opgewacht door een Nederlandse delegatie, met onder ander NS-topman Rogier van Boxtel en de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze. Op het programma stond onder andere de 'doop' van de trein. Vanwege de problemen is dat feestelijk programma versoberd, aldus een woordvoerster van de NS.

Lees ook: Nieuwe stoptrein tussen Arnhem en Emmerik rijdt al de hele ochtend niet

Volledig scherm
© DG

Voor het traject heeft Abellio, dochter van Nederlandse Spoorwegen, nieuwe treinstellen aangeschaft, de Stadler Flirt 3. Deze elektrische treinen die snel kunnen optrekken zijn geschikt voor drie soorten stroomsystemen: 15 kV wisselspanning tussen Düsseldorf en Elten; 25 kV tussen Elten en Zevenaar en 1,5 kV gelijkspanning op het traject Zevenaar-Arnhem. De afgelopen maanden zijn testritten gehouden.

De RE 19, zoals de Rhein-IJssel-Express in vervoerstaal heet, zou vanaf vandaag vanuit Arnhem elke werkdag van 05.44 uur in de ochtend tot 22.44 uur in de avond rijden.

Nadat de trein de Nederlandse stations Arnhem en Zevenaar heeft aangedaan, gaat deze de grens over. Daar doet de stoptrein onder meer Emmerik, Oberhausen en Duisburg aan. De eindbestemming is het centraal station in Düsseldorf.

Volledig scherm
De stoptrein van Abellio die rijdt tussen Arnhem en Düsseldorf. © Jaap de Groot

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.