Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Officier en advocaat werken samen bij lichte misdrijven: ‘Het OM hanteert nu dezelfde richtlijnen’

Piketadvocaten verlenen direct rechtsbijstand aan snelrechtverdachten die een geldboete krijgen. Dat moet eenvoudige zaken bij de rechtbank weghouden.

Een man stopt in een bouwmarkt een rol touw in zijn jaszak. Hij is vol schaamte als het winkelpersoneel hem betrapt.  

Een caissière in een supermarkt ziet dat een klant niet alle artikelen uit haar mandje op de rolband legt. Bij het passeren van de kassa wordt de vrouw aangehouden. Ze is het écht vergeten, zegt de vrouw.

Het zijn twee zaken waarvoor de Arnhemse strafrechtadvocaat Janneke Steenbrink tijdens haar piketdienst wordt gebeld. Door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Normaal gesproken wordt een advocaat over zulke lichte zaken niet gebeld. Tenzij de verdachte daar zelf op staat. 

Sinds begin dit jaar werken advocaten en het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland samen: piketadvocaten verlenen meteen rechtsbijstand aan snelrechtverdachten die een geldboete krijgen. 

Quote

Als officier kun je meer rekening houden met de privéom­stan­dig­he­den die de advocaat naar voren brengt

Ron Gravendeel, officier van justitie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.