Volledig scherm
© ANP

Officier van justitie: ‘Topje van de ijsberg bij bendevervolging soms frustrerend’

ARNHEM - ,,Officieren van justitie die grote bendes vervolgen moeten ergens een grens trekken om het strafonderzoek en de rechtsgang beheersbaar te houden.” Dat verzuchtte officier van justitie Aidan van Veen donderdag over het Fiorino-onderzoek naar een vermeend Gelders wietimperium van drie Arnhemmers. 

Daarin zagen vele verdachten een kleinere rol op de dagvaarding terug dan ze vermoedelijk werkelijk hadden, omdat je toch érgens moeten stoppen met rechercheren.

15 kwekerijen

Hoofdverdachten, medewerkers en dienstverleners uit Gelderland werden afgelopen weken berecht als bendeleider of bendelid van de organisatie. Van de vermeende organisatie zijn 15 wietkwekerijen in hoofdzakelijk Gelderland, maar ook in Deventer en Biddinghuizen gevonden.

Sommige van de 23 verdachten worden ‘slechts’ vervolgd voor solitaire betrokkenheid bij een of twee kwekerijen, waarvoor het bewijs volgens de aanklager gewoon ‘voor het oprapen’ lag. ,,Maar als je alles uitrechercheert, zitten ze ook gewoon diep in de organisatie”, stelt Van Veen.

755 hennepplanten

Bijvoorbeeld de 46-jarige Doetinchemse tegen wie de officier donderdag 3 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk eiste wegens 755 hennepplanten boven een restaurant aan de Kortestraat in Arnhem in 2013. Zij zou daarnaast echter veelvuldig zaken met de hoofdverdachte hebben gedaan, stekken hebben geleverd, en een eigen kwekerij in België hebben opgezet, volgens aanwijzingen in het dossier.

Of de 43-jarige Arnhemmer die donderdag 4 maanden cel hoorde eisen wegens het bestieren van een kwekerij met bijna 1200 planten op de hoek van de Hommelstraat en de Jufferstraat in Arnhem. Dat zou hij samen hebben gedaan met een 39-jarige Arnhemmer tegen wie de aanklager 4 maanden voorwaardelijk eiste. De loslippige elektriciën van de organisatie zei eerder over de 43-jarige: ‘hij en twee anderen ‘deden de wiethokken’ voor een van de hoofdverdachten.

Quote

Als je alles uitrecher­cheert, zitten ze ook gewoon diep in de organisa­tie.

Aidan van Veen, Officier van justitie

Mede-investeerder

Neem ook een 47-jarige Apeldoorner. Tegen hem eiste de officier 6 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk wegens betrokkenheid bij kwekerijen in Deventer en Epe. Maar uit het dossier krijg je het vermoeden dat hij naast de hoofdverdachten zelf mede-investeerder was voor meerdere kwekerijen. Hij werd in 2014 op heterdaad betrapt bij het knippen in Epe, samen met een 29-jarige Arnhemmer tegen wie de aanklager 3 maanden voorwaardelijk eiste.

Niet alleen de rol van verdachten net buiten de ‘harde kern’ is vermoedelijk veel groter, denkt de aanklager, maar ook de omvang van de organisatie als geheel. Een hoofdverdachte zou zelf hebben gezegd dat er soms wel 10 kwekerijen tegelijk draaiden. Deze hoofdverdachte zou ook zijn opgedoken in een Amsterdams onderzoek naar een container met cocaïne. 

Gefrustreerd

Als je elk spoor volgt, is een onderzoek nooit klaar. Van Veen: ,,Je moet als officier uitkijken dat je daar niet gefrustreerd van raakt.” Volgende week volgen nog drie rechtbankdagen met een vermeend ‘manusje van alles’ en een vermeende ‘rechterhand’ van een van de hoofdverdachten.

In 22 van de 23 zaken komt daarna op 10 december uitspraak. Een zaak is uitgesteld tot volgend jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.