Olifanten Pinky (links) Rekka (rechts) in Burgers’ Zoo.
Volledig scherm
Olifanten Pinky (links) Rekka (rechts) in Burgers’ Zoo. © Burgers Zoo

Olifant Pinky van Burgers’ Zoo krijgt eind augustus een nieuw maatje

ARNHEM - Leuk is anders voor Pinky, zo helemaal alleen in dat grote olifantenverblijf. Ze leidt een eenzaam bestaan sinds de dood van haar zieke maatje Rekka eind april. Maar er is goed nieuws: de olifant van Burgers’ Zoo in Arnhem krijgt eind augustus gezelschap van Saba.

De Aziatische olifant Saba werd in het wild geboren in 1968 en is dus, net als Pinky (1966), een dame op leeftijd. Sinds 2007 verpoost ze in de Zweedse dierentuin Kolmården, waar het niet zo botert tussen Saba en de twee andere olifanten. 

,,Olifanten leven in een matriarchie. Met name de oudere koeien kunnen nogal dominant zijn. Dat botst soms”, zegt woordvoerder Bas Lukkenaar. ,,Dominante oudere vrouwtjes kunnen paringen verstoren, en dat wil je niet als je een fokprogramma hebt.”

Rustige oude dag

Dat is ook de reden waarom er naar een andere dierentuin werd gezocht. ,,Iedere dierentuin wil een fokprogramma dat jonge olifantjes oplevert, want het publiek is daar gek op.” Maar waar laat je die oude dominante cock blocking olifantenkoeien? ,,Dat is dus wat wij doen. Wij zorgen dat ze een rustige, onbezorgde oude dag kunnen hebben.”

De éminence grise van Kolmården gaat eind augustus op reis. ,,Mits er niet weer een hittegolf is, want dan ga je geen dieren transporten”, zegt Lukkenaar. Daarna wordt Saba voorzichtig geïntroduceerd aan Pinky. Lukkenaar: ,,Aan de lichaamstaal kunnen we zien of er sprake is van interesse of agressie. Stapje voor stapje laten we ze aan elkaar wennen.”

Maar wat doe je als dierentuin als er bonje is in het olifantenverblijf? ,,In het ergste geval moeten we op zoek naar een andere dierentuin. Maar we hebben de nodige ervaring als het hierom gaat. We gaan er van uit dat het goed komt.”

Wanneer de bezoekers Saba kunnen zien is afhankelijk van hoe het dier reageert op vervoer en op Pinky. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.