OM: beide ouders verantwoordelijk voor dood baby Jairo

ARNHEM – De Arnhemse baby Jairo moet veel hebben geleden in zijn korte leven en met name zijn vader was daarvoor verantwoordelijk, aldus  de aanklagers bij de rechter in Arnhem vandaag. Ook moeder gaat niet vrijuit, vinden ze. Zij had het jongetje moeten beschermen. ,,Er was een aaneenschakeling aan letsels. Kennelijk was er niemand in zijn omgeving die dit opmerkte of wilde opmerken. Niemand die zorgde dat het ophield.”

De aanklagers in hoger beroep hielden gisteren voor het gerechtshof in Amsterdam vooral de 29-jarige vader uit Arnhem verantwoordelijk. Hij zou het jongetje vanaf dat hij zes weken oud was stelselmatig hebben mishandeld, leidend tot zijn dood in augustus 2010. Het jongetje was toen acht maanden oud. De aanklagers eisen een gevangenisstraf van 44 maanden.

Maar ook vinden ze dat de 28-jarige moeder, inmiddels woonachtig in Ede, bestraft moet worden. Zij had haar kind moeten beschermen tegen de gewelddadige buien van vader. Ze wist op zijn minst dat er vermoedens waren van kindermishandeling. Ze had haar partner niet alleen mogen laten met het jongetje. Ze had met haar zoontje weg kunnen gaan en had eerder hulp in moeten roepen. Tegen haar eisten de aanklagers een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.