Volledig scherm
Foto ter illustratie: anabole steroïden. © Jean Pierre Reijnen

OM eist 3 jaar tegen Arnhemmer voor megalab anabole steroïden

ARNHEM – Een 29-jarige Arnhemmer die volgens de officier van justitie in Arnhem de drijvende kracht was achter een Arnhems laboratorium en webwinkel voor anabole steroïden en valse erectiepillen, zou drie jaar cel moeten krijgen, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Dat heeft de officier van justitie donderdagavond voor de rechtbank in Arnhem betoogd. De aanklager gelooft dat de Arnhemmer samen met zijn broer die laborant is, in 2012 de productie en handel begon. Zonder vergunning, zonder registratie, en onder omstandigheden die niet veilig waren voor de gezondheid.

,,Ze speelden Russisch roulette met de levens van de afnemers, die dachten dat ze authentieke middelen van de apotheek kochten”, stelt de aanklager. Het OM vindt ook dat de Arnhemmer zijn deel van de 198.520 euro illegaal gemaakte winst moet terugbetalen aan de staat.

Laboratorium Schipholplein

Toen de politie een illegaal laboratorium aan het Schipholplein had opgerold, ging de productie op onbekende plek verder, maar bestellingen van grondstoffen, het hosten van webwinkels en het postorderverkeer bleef nog altijd terug te leiden op de verdachte, vindt de aanklager bewezen.

Naast de anabolenproductie en -verkoop, verdenkt de officier van justitie de man van betrokkenheid bij twee hennepkwekerijen aan de Kleine Oord en de Rietgrachtstraat.

De verdachte zegt dat hij van verkeerde jongens geld kreeg, om de postbus op zijn naam te openen, betalingen en bestellingen te doen, de flat aan het Schipholplein te huren en ter beschikking te stellen en pakketjes voor de mysterieuze anabolenhandelaars op te halen.

Hij zou de namen voor zijn veiligheid niet kunnen noemen en zegt dat hij al eens in elkaar is geslagen.

Helpen verhuizen

Van de hennepkwekerijen zou hij helemaal niets weten, hoewel de aanklager meent dat agenten hem en zijn auto hebben gezien bij de kwekerij aan de Rietgrachtstraat. Ook had hij de sleutel van de kwekerij aan de Kleine Oord, waar een vriend woonde. ,,Ik hielp gewoon verhuizen”, zegt de man. Zijn advocaat stelt dat er geen bewijs is de Arnhemmer als initiatiefnemer te betitelen.

Vrijdag staan de 31-jarige broer en de moeder van de verdachte terecht. De moeder wordt verdacht van het aannemen van pakketjes met grondstoffen in Rijkerswoerd. Volgende week staan nog twee medeverdachten terecht die volgens de aanklager bestellingen en zaken op hun naam zetten voor de handel en productie.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.