OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigingen en straatroof in Zevenaar

ARNHEM/ ZEVENAAR - Oud zeer, nieuw zeer, opgekropte woede, ongeloof en toekomstplannen vlogen maandagochtend kriskras door de rechtszaal in Arnhem. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde daar 200 uur werkstraf, 300 dagen voorwaardelijke celstraf en 8 maanden enkelband eisen.

Het OM eist dat vanwege bedreigingen en een vernieling bij zijn moeder in 2017 en een gewelddadige straatroof in maart 2018 op een jongeman in Zevenaar. De aanklager eiste ook 56 dagen onvoorwaardelijke celstraf, die de man al vast heeft uitgezeten in voorarrest.

Ongeloof sprak vooral uit het gezicht van de ouders van het slachtoffer van de straatroof van 3 maart 2018 aan de Bachstraat in Zevenaar, bij het horen van de strafeis. Hun zoon werd opgewacht door een paar jongens onder wie de verdachte, in elkaar geslagen, en van zijn portemonnee en jas beroofd. 

De groep wist dat de jongen 300 euro bij zich had en sloeg hem onder meer tanden scheef door zijn lip waardoor hij nu kampt met gebitsschade, paniekbuien, woede en nachtmerries. De andere verdachten worden later nog berecht.

Volledig scherm
Op de Bachstraat in Zevenaar vond de gewelddadige straatroof plaats. © Google Streetview

Weerzien met zijn moeder

Quote

Je bent een monster dat zijn moeder en zusje kapot wil maken

Moeder van de verdachte

Oud zeer en opgekropte woede welden op bij het weerzien tussen de 20-jarige verdachte en zijn moeder. De jongeman bedreigde haar volgens de aangifte in 2017 terwijl zij zwanger was, door een foto van een wapen te sturen, met de woorden ‘laatste kans, anders neem ik je mee naar Duitsland, waar nooit iemand je meer gaat vinden’ en ‘anders kom ik nu en zorg ik dat je dat kind niet meer krijgt’. 

Ook zou hij destijds haar tv hebben vernield toen hij een asbak naar haar hoofd gooide die de tv raakte. Bij twee telefonische bedreigingen aan het adres van de moeder luisterden de 112-meldkamer en de jeugdbescherming mee.

‘Monster’

De vrouw schreef in haar slachtofferverklaring: ,,Je bent een monster dat zijn moeder en zusje kapot wil maken” en stelde dat de bedreigingen van haar zoon de reden zijn dat haar pasgeboren kindje nu alweer van haar is afgenomen. Maar volgens de verdachte en zijn advocaat komt dat gewoon door haar eigen levensstijl, die er jaren geleden ook voor zorgde dat hij als achtjarige uit huis werd geplaatst. 

De advocaat vermoedde dat de echte reden voor het weghalen van het meisje was dat er drugs in de wieg van haar kind zouden zijn aangetroffen. ,,Ga daar maar lekker mee door”, riep de verdachte tegen zijn moeder, waarbij hij haar bezwoer dat hij zijn eigen kindje wel alle liefde ging geven die het verdient.

Voorwaardelijke celstraf om verdachte kansen te bieden

Volgens de reclassering zijn oude agressiepatronen bij de verdachte nog hardnekkig, maar is de verdachte door de zwangerschap van zijn vriendin wel erg gemotiveerd schoon schip te maken en een stabieler leven op te bouwen. Daarom adviseerde de reclassering voorwaardelijke celstraf met allerlei voorwaarden waaronder behandeling en begeleid wonen.

De verdachte stond ook nog terecht voor een diefstal van spullen uit een huis in Ede, nadat de ex van de bewoner hem de sleutel had gegeven. Verder zou een jongen gedwongen zijn een telefoonabonnement af te sluiten en de telefoon af te geven.

De verdachte gaf sommige beschuldigingen toe, en zei van anderen dat hij het niet meer wist of dat zijn aandeel kleiner was.

De rechtbank doet uitspraak op maandag 2 september.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.