Volledig scherm
Hennep-stekjes in potten bij een hennepkwekerij tijdens een politieactie. © ap

OM wil 6 jaar cel voor leiden illegaal hennepstekkenbedrijf in Arnhem

ARNHEM – Een 46-jarige man uit Velp zou 6 jaar cel moeten krijgen voor illegale praktijken vanuit een growshop die hij jarenlang hield in een bedrijfspand aan de Conradweg in Arnhem. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag geëist.

De aanklager vindt bewezen dat de man behalve kweekbenodigdheden ook stekjes opkweekte en aan zijn klanten leverde. Dat verklaren zo’n negen getuigen die bij de man te rade gingen voor hun wietkwekerij. Daarnaast vervolgt het OM de man voor witwassen, het leiden van een crimineel bedrijf en het bezit van een pistool.

Nep-koper

In januari 2010 trof de politie in het bedrijfspand 324 stekken in kweekbakken en 4399 opgekweekte stekken in dozen aan. Daarna deed de man zijn bedrijf over aan twee opvolgers, die volgens een medewerker van het bedrijf eerst ‘stage liepen’ en op wiens namen het bedrijf ook overging in 2012.

Maar de aanklager gelooft niet dat daarna de hennephandel echt stopte voor de 46-jarige.

Een agent die zich als koper voordeed, werd nog altijd keurig door de oud-eigenaar geholpen. De agent kreeg op basis van een plattegrond die hij meenam advies over de inrichting en over hoe hij de kabel in de meterkast moest aansluiten. Ook mocht de nep-koper zijn stekken bij het bedrijf bestellen en zou hij zijn planten er mogen komen verkopen.

Tweede inval

Agenten die de Velpse verdachte observeerden, zagen hem en zijn auto garageboxen in Velp in en uit gaan, waar bij een tweede inval in januari 2013 tweeduizend stekken en 29 kilo henneptoppen werd gevonden. Bij invallen op de Conradweg werd toen een notitieboek gevonden. Daaruit blijkt volgens de aanklager dat er alleen al in één week 14.000 stekken van 2,50 per stuk werden omgezet.

De aanklager gelooft dat de man ongeveer 1,8 miljoen verdiende, hoofdzakelijk crimineel en een klein beetje wit. Daarvan eist de aanklager een kleine 1,5 miljoen euro terug als illegale winst. Een deel daarvan lijkt gedekt door de beslaglegging op 1,4 miljoen aan geld, tegoeden en dure spullen. De man had een Porsche, een VW Passat en Breitlinghorloges voor zijn toenmalige vriendin, een B&M voor zijn opvolger, een motorboot van 30.000 euro, twee bedrijfswagens, diverse garageboxen en huizen in Arnhem en Velp.

Volgens de advocaat van de man is de zaak al afgedaan met een schikking, maar de aanklager stelt dat dat maar over een klein deel van de beschuldiging ging.

Uitspraak op 18 april.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.