Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM wil werk- en celstraf voor opzetten van looncarrousel en neppe arbeidscontracten in Arnhem

ARNHEM/ RENKUM - Drie verdachten uit Arnhem en een voormalige Renkumer uit Goch moeten straffen tot 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in Arnhem geëist wegens hypotheekfraude in 2013.

De aanklager eiste die straf omdat volgens hem een 59-jarige Arnhemmer als financieel dienstverlener ongeveer 1,3 miljoen euro aan hypotheken en bouwdepots aanvroeg voor 8 personen, met vervalste papieren. Dat is oplichting en valsheid in geschrifte vindt het OM.

Nep-dienstverband

Een voormalige Renkumer van 66 was zijn vriend en zakenpartner. Die hoorde 220 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke celstraf eisen. Hij zou – net als de Arnhemmer - aanvragers fictief op zijn loonlijst hebben gezet en arbeidscontracten, werkgeversverklaringen en loonstroken hebben vervalst. Beide mannen zouden ook schuldig zijn aan een looncarrousel waarbij loonbetalingen werden rondgepompt

De andere twee verdachten waren de stiefdochter van de Arnhemmer en haar vriendje, beide 25 jaar. Zij tekenden voor de hypotheken voor twee huizen: voor de Berenklauwstraat in Arnhem en voor een huis in Venlo, dat daarna werd verhuurd. Tegen dit stel eiste het OM 160 uur werkstraf.

Quote

Als dit in één zaak berecht was zou het strafaan­deel voor de zwendel lager uitvallen

Het stelletje was erg jong

Ook wil het OM dat de 59-jarige Arnhemmer nog 15.000 euro aan de staat betaalt die hij overhield uit bouwdepots en de looncarroussel. Zijn 25-jarige stiefdochter moet volgens het OM 35.000 euro betalen vanwege de winst op de verkoop van de huizen.

Het OM heeft er bij de strafeis rekening mee gehouden dat de zaak uit 2013 erg lang op zich heeft laten wachten en dat het stelletje destijds erg jong was. 

Eerdere veroordeling

Bij de voormalige Renkumer houdt het OM er ook nog rekening mee dat hij pas nog in Roermond is veroordeeld tot 14 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk in een drugszaak en dat er een nieuwe verdenking is. Als dat in één zaak zou zijn berecht zou het strafaandeel voor de zwendel lager uitvallen.

De oudste verdachten gaven deels de beschuldiging toe, maar ontkenden dat dienstverbanden fictief waren. De jongste verdachten zeiden dat ze helemaal vertrouwden op de stiefvader van de Arnhemse.

Uitspraak op 9 mei.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.