Volledig scherm
Arnold Gerritsen. © De Stentor

Omroep Gelderland boos op SP na column over 'zelfcensuur'

ARNHEM/ NIJMEGEN - Omroep Gelderland is boos op Tweede Kamerlid Ronald van Raak. In een column suggereert de SP'er dat de regionale omroep zelfcensuur heeft toegepast om de eigen raad van toezicht te beschermen. „Een schandelijke beschuldiging, totaal ongefundeerd en een Kamerlid onwaardig”, reageert hoofdredacteur Marc Veeningen van de omroep.

Van Raak schrijft vrijdag in een column in The Post Online hoe in een kritisch artikel van Omroep Gelderland over bijverdienende burgemeesters, de naam van Arnold Gerritsen kort na publicatie is geschrapt. Heel opmerkelijk, vindt Van Raak, want de oud-burgemeester van Zutphen is voorzitter van de raad van bestuur van de omroep. Het zou volgens hem gaan om 'zelfcensuur'. Gerritsen zou volgens onderzoek van RTL ten onrechte zijn verdiensten voor dit werk niet hebben opgegeven.

Opnieuw toegevoegd
Hoofdredacteur Veeningen zegt dat niemand censuur heeft toegepast. Door een journalistieke fout is Gerritsen geschrapt uit het artikel, omdat de gemeente Zutphen beweerde dat het bericht niet klopte. „Dat bleek onjuist. We hebben Zutphen inmiddels weer toegevoegd aan het artikel.”

2.500 euro
Gerritsen ontkent elke betrokkenheid. „Ik wist tot nog toe niet eens van het bestaan van het bericht”, zegt de D66'er, momenteel waarnemend burgemeester van Aalten. Hij zegt 2.500 euro bruto per jaar te verdienen aan de bijbaan. Dat is inclusief alle onkosten, zoals een kilometervergoeding.

„Ik vind dat burgemeesters geen bijbanen moeten hebben, alleen al om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen”, zegt Van Raak. „Deze kwestie bewijst mijn gelijk.”

Opgehelderd
Dat hij over de kwestie schrijft, zonder de feiten te checken, vindt de SP'er geen probleem. „Het is een column, daarin mag je zaken aan de kaak stellen op deze manier. Maar als de omroep de fout herstelt dan is daarmee de zaak opgehelderd.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.